Exclusief voor abonnees

Wat doen drugs met je lichaam? Toxicoloog: “Er zijn twee soorten waar ik écht voor waarschuw”

Nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) zijn aan een opmars bezig. Wie ze gebruikt, speelt vaak zelf voor proefkonijn.
Shutterstock Nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) zijn aan een opmars bezig. Wie ze gebruikt, speelt vaak zelf voor proefkonijn.
Cocaïne maakt je scherp en gefocust. Xtc zorgt dan weer voor een euforisch gevoel en hallucinaties, meteen de reden waarom de drug in het uitgaansleven zo populair is. Maar wat doen deze en andere verdovende middelen met ons lichaam? Wat zijn de effecten op de korte en lange termijn en waar zijn de risico’s het grootst? We gingen te rade bij toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven).

Afgelopen dinsdag was het nog in het nieuws: de legalisering van cannabis zou de staat 150 miljoen euro kunnen opleveren, zo berekende denktank Vrijdaggroep. Jan Tytgat pleit al jaren voor een regularisering van cannabis voor zowel medicinaal als recreatief gebruik. “Net zoals met alcohol en tabak kan je dan met preventiecampagnes wijzen op de gevaren. Maar wil je toch gebruiken, is de joint die je rookt tenminste veilig.”

Je hebt 7% van dit artikel gelezen

Word ook abonnee en kies hier je formule op maat

Mobiel

Mobiel

Onbeperkt toegang tot alle artikels op HLN.be en in de app. Stop wanneer je wil.

Digitaal

Digitaal

Elke dag de digitale versie van de krant en toegang tot alle artikels. Stop wanneer je wil.

Weekend + Digitaal

Weekend + Digitaal

Elke zaterdag de papieren weekendkrant in jouw bus en elke dag volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Compleet

Compleet

Elke dag de papieren krant in jouw bus en volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Eerste 4 weken GRATISNadien slechts €6,95 per 4 weken€ 0,00
Eerste maand GRATISNadien €12 per maand€ 0,00
Eerste maandNadien €16 per maand€ 10,00
Eerste maandNadien €21 per maand€ 15,00
Lees 4 weken gratisLees 1 maand gratisStart met lezenStart met lezen27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bart Diricx

  Laat mensen toch doen wat ze willen,je kan inderdaad verslaving krijgen,hangt meestal ook van de genen af!Btw cannabis is geen triggerdrug,blow ook en geen nood aan andere drugs

 • Lorenzo Jacobs

  Alle mensen die tegen het legaliseren zijn van canabis maar wel alcohol gebruiken of tolereren moeten es goed nadenken . Hoeveel dodelijke ongevallen , hoeveel vechtpartijen , hoeveel alcoholverslaafden zijn er en alle andere feiten veroorzaakt door alcohol in vergelijking met door het gebruik van canabis ?

 • marianne vercruyssen

  Hij vergeet te vermelden dat Canabis heel vaak de trigger is voor een eerste psychose bij psychosegevoelige mensen.

 • James Ensnor

  Wat velen niet beseffen dat het meestal niet blijft bij een onschuldig pintje of jointje. De gewenning is vlug een feit en de stap naar zwaarder gebruik meestal een feit. Als je mooie mensen ziet kapot gaan aan die toestanden verzeker ik u dat dit vergif van mij de wereld uit mag.

 • Guido Verbist

  Ik stel mij de vraag omtrent de verkeerscontroles waar overdadig drank en doping wordt aangetroffen,dat moet toch een maatschappelijk probleem zijn en meermaals met ongelukkige afloop.