Wat als Mona Lisa kon praten? ‘Deepfake’ brengt wereldberoemd schilderij tot leven

Mona Lisa
Zakharov et. al Mona Lisa
Wil je weten hoe een pratende Mona Lisa eruit zou zien? Het kan: dankzij het knap staaltje artificiële intelligentie (AI) werd het geverfde gezicht van Mona Lisa op een realistische manier tot leven gewekt.

Deepfakes, die met artificiële intelligentie gegenereerd worden, zijn al een tijdje onderwerp van onderzoek. Op basis van een enorme database aan bewegende gezichten kunnen computerprogramma’s bekende koppen laten zeggen en doen wat ze willen. Computerwetenschappers experimenteerden alvast met Barack Obama (zie video onderaan) en nu ook met de Mona Lisa.

Russische onderzoekers van het Samsung AI Center en het Skolhovo Institute of Science and Technology in Moskou maakten het zichzelf graag een beetje moeilijker. Hoe meer beelden van een gezicht voorhanden zijn, hoe realistischer het getrukeerd resultaat. Maar van de Mona Lisa bestaat er slechts één portret.

Toch ziet het bewegende gezicht van Mona Lisa er behoorlijk realistisch uit. Praten doet ze nog niet, dat is misschien een volgende stap.
 De onderzoekers deden overigens hetzelfde met de gezichten van Albert Einstein, Salvador Dali en Marilyn Monroe.

Niet alleen de Mona Lisa werd tot leven gewekt door de Russische onderzoekers. Ook het portret van Salvador Dali werd onder handen genomen.
Zakharov et. al Niet alleen de Mona Lisa werd tot leven gewekt door de Russische onderzoekers. Ook het portret van Salvador Dali werd onder handen genomen.

Hoe het werkt?

Eerst en vooral wordt er een dataset gecreëerd waar tal van bewegende beelden ingevoerd worden. Vervolgens leert het systeem hoe gezichten bewegen. Daarbij legt het de focus op herkenningspunten zoals de neus, de mond en de ogen. Tenslotte gaat het computerprogramma een nieuw gezicht op basis van die beelden laten bewegen. Er zijn ongeveer 32 trainingsbeelden nodig om een realistisch bewegend beeld te creëren.

De video van Barack Obama is een voorbeeld van de deepfake-technologie. De woorden die de voormalige Amerikaanse president hieronder in de mond neemt, heeft hij in werkelijkheid nooit uitgesproken. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Toran Korshnah

    Als die technologie in verkeerde handen valt, en de mensen kunt laten zeggen wat ze nooit gezegd hebben, dan hebben we een probleem. Hier kunnen klappen vallen wat fake news betreft.

  • Jan Verstrepen

    Misschien zou ze dan zeggen dat ze helemaal niet geschilderd werd door Da Vinci?