Wasmachine verspreidt resistente bacteriën

ThinkStock
Bacteriën die resistent zijn voor antibiotica kunnen via de schone was uit de wasmachine worden overgedragen op mensen. Dat blijkt uit Duits onderzoek dat is gepubliceerd in het Amerikaanse vaktijdschrift Applied and Environmental Microbiology.

De onderzoekers troffen de ziektekiemen aan in het spoelvak en de deurrubbers van een industriële wasmachine in een kinderziekenhuis. Ze zaten ook op daarin gewassen mutsen en sokken van baby's. Hoe ze daar terecht zijn gekomen, is onduidelijk. Tot daadwerkelijke besmetting van zuigelingen is het niet gekomen. De onderzoekers stellen dat de uitkomsten ook gelden voor normale wasmachines. 

Voor gezonde mensen bestaat er volgens de Duitse onderzoekers geen gevaar. Maar de resistente bacteriën die niet worden gedood tijdens het wassen vormen wel een potentieel gevaar voor mensen met verminderde afweer of chronische wonden, ernstige zieken en zuigelingen.

Experts gaan ervan uit dat de bacteriën wel gedood worden als er op minimaal 60 graden wordt gewassen. Ook toevoeging van chemische desinfectiemiddelen zou helpen om de ziektekiemen te bestrijden. In ziekenhuizen gebeurt dat doorgaans. Probleem is echter dat veel kleren thuis onder deze temperatuur worden gewassen.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  Terug naar het (hand)wassen met het schuurborsteltje in de gemeenschappelijke wasplaats en nadien gaan drogen op den bleek. In die tijd hadden mensen nog nooit over resistente bacteriën gehoord.

 • Edwige Spiegel

  Tegenwoordig wordt er over alles gezeverd en onzin verkondigd. Af en toe eens een kookwas draaien.

 • Rachel Cousse

  Beddengoed en handdoeken was ik op 90 graden, deze was doe ik wekelijks om mijn wasmachine bacterië-vrij te houden. En bij de fijne was (30 en 40°) gebruik ik Dettol Perfecte Hygiëne, maar deze Dettol doe ik nooit meer in het bakje van de wasverzachter (zoals in de gebruiksaanwijzing staat) maar wel als extra bij het wasmiddel, omdat ik anders last heb van allergische reactie.

 • ringo van der pulst

  Om de zoveel wasbeurten vraagt mijn machine om een trommelreiniging te doen op negentig graden.Leeg dan wel te verstaan.

 • Evy De Poorter

  Beste Sandra,ik geef je 100%Gelijk,mijn wasmachin heb ik ook 29jaar en ook altijd met azijn gespoeld! Het is goed voor de machine,ellementen,kleren en huid.