Warmt CO2 het klimaat echt wel op? (en nog drie knellende vragen die klimaatsceptici vaak stellen)

Koen Hauser
Als een veenbrand wordt het debat over het klimaatbeleid van onderaf brandende gehouden door een losvast netwerk van enkele tientallen klimaatsceptische geleerden, allen gepensioneerd en haast allen ingenieur. Hun klacht: we zijn veel te geobsedeerd door CO2, het is nog maar de vraag of de klimaatwetenschap wel klopt. Hebben ze een punt? We hielden vier van de steeds terugkerende kwesties tegen het licht - en gingen bij de heren op de koffie.

Je hebt 2% van dit artikel gelezen
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Maerten

  Jhon Stahl,een miniscule verandering van samenstelling v/d atmosfeer heeft grote gevolgen op termijn. Net zoals een krachtsporter zich bedient van enkele nanogrammen hormonen,is het resultaat verbluffend.

 • Geert Landsman

  Ze geven dus de klimaat critici gelijk die zeggen dat CO2 niet de oorzaak is. Het is een deeltje maar niet bekend of het de oorzaak is. Duidelijk.

 • Freddy van Puymbrouck

  Kunnen we eens stoppen met de zever, het klimaat heeft door de eeuwen altijd opgewarmd en afgekoeld. De bewijzen daarvan zijn gevonden en bekend, om nu elke dag met een nieuwe theorie te komen is doodvermoeiend.Wellicht heeft de moderne mens enige invloed maar dat gaat veel minder zijn dan beweerd wordt.

 • Jan Van Leive

  Iets of wat oudere mensen hebben dit soort hypes vroeger ook gekend , het gat in de ozon laag was nog niet dicht of de zure regen ging de planeet onbewoonbaar maken ,toen dat fabeltje ook niet goed aansloeg kwam de opwarming van de aarde , dat was ook geen onverhoopt succes nu heet het klimaatverandering , wat men er ook mee bedoelt weet geen mens want het klimaat veranderd constant en maar goed ook wie gelooft nog die zelfbenoemde experten

 • MICHELINE GEVERS

  Welke brandstof gebruikten de fabrieken 100jaar geleden? Cokes, bruinkool en kolen. Hoe werden de huizen verwarmd? Steenkool, en hout en turf. Allemaal Co2 leveraars. Ik zou eens willen weten hoe de luchtkwaliteit toen was? En was er toen ook al opwarming????Ik weet het niet, en jullie?