Exclusief voor abonnees

Waarom krijg je van de ene wijn hoofdpijn, en van de andere niet?

Een aantal mensen blijkt wel gevoelig voor stoffen die de pijn veroorzaken en die mogelijk meer in de ene dan in de andere wijn zitten.
Shutterstock Een aantal mensen blijkt wel gevoelig voor stoffen die de pijn veroorzaken en die mogelijk meer in de ene dan in de andere wijn zitten.
Zijn het de sulfieten, of is het iets anders? De wetenschap is er nog niet voor 100 procent uit, maar weet wel dit: de belangrijkste oorzaak van wijnhoofdpijn is... domweg te veel drinken.

Nee, je dronk er echt niet te veel van. Die wijn op het kantoorfeestje was vast te goedkoop, waardoor het nu lijkt alsof iemand de binnenkant van je hoofd met fijne boortjes ­bewerkt. We noemen wijn van 4 euro niet voor niets ‘chateau migraine’, toch? Volgende keer zelf maar een dure fles meebrengen, liefst eentje zonder ‘sulfieten’. Het woord alleen al klinkt alsof dát de marteling in je hoofd veroorzaakt.

Maar klopt dat wel?

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dominique Verbuyst

  Ik krijg hoofdpijn van de meeste champagnes. Mij kan je dus geen plezier doen met die drank.

 • Rene Dannau

  als ze blijven knoeien met voeding en drank zal niemand nog iets drinken, ik drink alvast enkel nog water.

 • Denise Deweerdt

  Raar als ik wijn drink van 15jaar oud zoals een Margaux of een chateau neuf du pape krijg ik nooit hoofdpijn maar wel van die goedkope en jonge wijn.

 • peter colson

  Mee eens Carlos. Een oom van me dronk zonder problemen 10 pinten zonder zich zat te voelen. Maar hij was wel goed geoefend met 2 bakken Jupiler per dag en dat 30 jaar lang. Hij stierf op zijn 52ste en niets in zijn lichaam functioneerde nog normaal.

 • Carlos Simonis

  Eduard Dierckx, dat kan voor jou geen probleem zijn, maar ieder lichaam is anders. En 2 flessen wijn per dag ( goede of slechte kwaliteit) riekt naar alcoholisme. Zo zijn er ook verhalen van mensen die zeggen dat hun opa 96 is geworden en die rookte wel een pakje sigaretten per dag en ook zonder bloedverdunners of medicijnen....