Exclusief voor abonnees

Waarom ‘euh’ zoveel meer is dan een irritant stopwoord

“We luisteren beter en naar iemand die er af en toe een ‘euh’ tussensmijt en onthouden ook beter wat die heeft gezegd”

Het populaire programma ‘Zeg eens euh!’ maakte in 2016 een comeback op VIER.
Photo News Het populaire programma ‘Zeg eens euh!’ maakte in 2016 een comeback op VIER.
Stef Wauters zal je maar zelden betrappen op een ‘euh’ of ‘euhm’ tijdens het vtm Nieuws, maar volgens Annelies Jehoul (26) wordt het tijd dat het meest gebruikte tussenwerpsel uit de Nederlandse taal uit het verdomhoekje wordt gehaald. “Als je een gesprek hebt met iemand die er af en toe ‘een euh’ of ‘euhm’ tussengooit, ga je beter luisteren en ook beter onthouden wat er wordt gezegd”, zegt ze.

Je hebt 13% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

 • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
 • Slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roel Tijskens

  Het nieuwste stopwoord is "eigenlijk". Sommige personen die op tv een uitleg doen slagen er in om dit woord tot drie keer toe in één zin te gebruiken. En eigenlijk kan je het woord eigenlijk eigenlijk gewoon weglaten eigenlijk.

 • Jos Dupont

  Het is ongeloofelijk vervelend heum heu!! en ik krijg het er van op mijn zenuwen zo erg dat ik soms de klank uitschakel ! En dat zijn dan professionele reporters op tv !? Op de radio kan mij dat niet schelen ik luister alleen naar zenders waar alleen muziek gespeeld word ,ik luister niet naar zenders waar de omroepers zichzelf graag horen praten over hun waarheden of pietluttigheden .

 • Andy De Schieter

  Het zal tijd worden dat men het verschil leert tussen: "is" en "eens" want de meesten kennen het verschil niet. Ook nog: "men" en "m'n".

 • Stefaan Doumen

  Greet de Keyser in de US, DE kampioene in het "euh" zeggen. En éénmaal je er op let hoor je nog enkel de "euh" zeggen, want je zit te wachten op de volgende "euh" !

 • Tina Colpaert

  Heel erg vervelende euhhhhh en eindelijk als dit in iedere zin gebruikt word leer praten aub