Waarom een autosleutel meer bereik heeft als je hem tegen je hoofd houdt

Beeld ter illustratie.
thinkstock Beeld ter illustratie.
Een autosleutel met afstandsbediening heeft meer bereik wanneer je hem tegen je hoofd houdt. Velen hebben de truc al wel eens geprobeerd en geconstateerd dat het klopt. Maar waarom is dat zo? Bij TopGear zochten ze het uit.

Een autosleutel tegen je hoofd houden voor meer bereik: het werkt echt. Dat komt doordat je hoofd het signaal van de afstandsbediening versterkt. Volgens professor Roger Bowley van de Universiteit van Nottingham komt het door het water in je hoofd. Het gaat daarbij simpel gezegd om de interactie tussen de elektromagnetische golven en het water in je hoofd.

Versterkt

Aangezien je hoofd voor tachtig procent uit water bestaat, worden de elektromagnetische golven versterkt, zo meldt hij in een video op het Youtubekanaal van de universiteit. Het elektromagnetische veld zorgt dat de watermoleculen met een positieve lading de ene kant op gaan en de negatieve deeltjes de andere kant op. Dit fenomeen heet oscillatie en hierdoor kunnen de elektromagnetische golven via je hoofd verder komen dan via uitsluitend de sleutel.

Fles water

Volgens Bowley is het een perfecte methode om je auto terug te vinden wanneer je 'm bent kwijtgeraakt in een parkeergarage. Het werkt ook wanneer je je autosleutel tegen een fles met water houdt, maar je hebt nou eenmaal vaker je hoofd bij je dan een fles water. Er is nog één kanttekening: het werkt alleen bij sleutels die gebruik maken van radiogolven. Bij sleutels die werken met een infraroodsysteem (elektromagnetische straling) werkt het niet, zo meldt DiplyFacts op zijn Facebookpagina.