Waarom de eerste bemande missie van Falcon-9-draagraket op het laatste moment werd afgeblazen

De Falcon-9 met de Crew Dragon-capsule vlak voor de lancering werd afgeblazen.
AP De Falcon-9 met de Crew Dragon-capsule vlak voor de lancering werd afgeblazen.
Zeventien minuten voor het geplande lanceertijdstip op woensdag werd op Cape Canaveral besloten om de Falcon-9 van SpaceX niet te laten vertrekken. Spelbreker was het slechte weer. De Crew Dragon zou woensdag met twee astronauten aan boord vertrekken richting het internationale ruimtestation ISS. Vandaag volgt een nieuwe poging.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De kans op bliksem was woensdag te groot en dat maakte het te gevaarlijk om op te stijgen. Ruim een kwartier voor het moment van lancering besloot de vluchtleiding te stoppen met aftellen. De eerstvolgende mogelijkheid voor een lancering is vandaag om 21.22 uur Belgische tijd.

Aan boord van de raket zaten astronauten Douglas Hurley en Bob Behnken. Zij zaten al in ruimtepakken klaar in hun stoelen toen het besluit kwam om te stoppen met aftellen.

Het wordt de eerste keer dat een commercieel bedrijf mensen in een baan rond de aarde brengt. De Crew Dragon is ontwikkeld en gebouwd door het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk. Het is ook de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht in negen jaar tijd. De Verenigde Staten waren de afgelopen jaren afhankelijk van aartsrivaal Rusland om mensen naar het ISS en terug te brengen.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • emiel wouters

    Veiligheid gaat voor alles. En ge ziet het is niet alles prestige van Elon Musk. Hij denk ook aan zijn mensen. Niet zoals NASA met de Challenger. een geluk dat Christa McAuliffe zelf een verzekering genomen had. Zelf dat gaf de NASA nog niet aan zijn bemanning.

  • Benjamin Feys

    Niet alleen de weersomstandigheden tijdens een lancering worden gecontroleerd, ook de plaats waar de capsule zou moeten landen voor een noodevacuatie (moest dat in het slechtste geval zo zijn) gaat men ook op weersomstandigheden bekijken. Er spelen meer variabelen mee.

  • Christian Vanden Bergh

    Ik dacht aan een probleem van te veel fijn stof ?