Volledig vrouwelijke ruimtewandeling geannuleerd omdat ruimtepakken niet passen

Domper op de feestvreugde: de Amerikaanse astronauten Christina Koch (L) en Anne McClain (R) zullen dan toch niet samen een ruimtewandeling maken.
RV Domper op de feestvreugde: de Amerikaanse astronauten Christina Koch (L) en Anne McClain (R) zullen dan toch niet samen een ruimtewandeling maken.
“Girlpower” klonk het bij het Amerikaanse ruimteagentschap NASA een tiental dagen geleden: voor het eerst in de geschiedenis zou er een exclusief vrouwelijke ruimtewandeling plaatsvinden. De teleurstelling was dan ook groot toen NASA bekendmaakte dat de wandeling geannuleerd wordt. De beschikbare ruimtepakken passen de vrouwen immers niet.

Eerder deze maand kondigde NASA aan dat de Amerikaanse astronautes Christina Koch (40) en Anne McClain (39) op vrijdag 29 maart een vrouwelijke ruimtewandeling zouden maken: een primeur en overigens niet gewoon voor het plezier. De twee vrouwen zouden samen het Internationaal Ruimtestation (ISS) verlaten om een reeks batterijen van zonnepanelen te vervangen. Twee vliegen in één klap.

McClain en Koch zouden trouwens geassisteerd worden door nog een derde vrouw: Kristen Facciol. Facciol zou vanuit het Johnson Space Center in Houston (Texas) in contact staan met de twee zwevende dames in de ruimte om hen op die manier te begeleiden.

Uitstel 

Vandaag, tien dagen na de spannende aankondiging, volgt er een domper op de feestvreugde. In een persbericht legt NASA uit dat de twee vrouwen het ruimtestation onmogelijk samen kunnen verlaten. De beschikbare ruimtepakken zijn - met slechts één maat medium, nog een large en extra large - simpelweg te groot voor de twee vrouwen.

Zowel Koch als McClain zouden een medium ruimtepak moeten dragen, de enige beschikbare M is aanstaande vrijdag gereserveerd voor Koch. Daardoor wordt McClain haar wandeling (met een week) uitgesteld naar 8 april. Haar ruimtewandeling zal niet doorgaan met Koch, wel met de –mannelijke- Canadese astronaut David Saint-Jacques. 

(Lees verder onder de foto) 

Het vervangen van de batterijen gebeurt in drie beurten.
AFP Het vervangen van de batterijen gebeurt in drie beurten.

Batterijen vervangen

Koch haar plannen veranderen niet, haar partner wel. Zij verlaat vrijdag het ISS voor zeven uur (!) en zal de verouderde batterijen van enkele zonnepanelen vervangen samen met de Amerikaanse astronaut Nick Hague.

Het vervangen van die batterijen gebeurt overigens in drie beurten. Vorige week vrijdag (22 maart) vond er al een eerste vervangmissie plaats. Toen verliet Anne McClain voor het eerst het ISS samen met Nick Hague. Voor bijna zeven uur werkten de twee buiten het ruimtestation. Deze week is het opnieuw de beurt aan Hague, ditmaal met Christina Koch als zijn partner. Volgende week (8 april) verlaten Anne McClain en David Saint-Jacques het ISS om een derde en laatste reeks batterijen te vervangen. 

Passend ruimtepak vinden

Zeg niet te gauw: het is weer een vrouw. Een passend ruimtepak vinden is niet hetzelfde als de perfecte jurk vinden voor een feestje. Door de gewichtloosheid in de ruimte worden individuen een tikkeltje groter. Zo zou McClain, naar eigen zeggen, zelfs vijf centimeter gegroeid zijn in de ruimte.

Bekijk ook:
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Thomas Willy

  damn net wanneer men denkt dat er geen verschil zit in, genders..

 • Gino De Neef

  Wahahahaha

 • Peter Janssens

  Je moet geen raketgeleerde zijn om te weten dat ze een pak nodig hebben.

 • emmanuel duyvejonck

  Wat een slechte couturier !

 • Diane De Smedt

  Vonden ze hun gat wat te dik in deze broek?