Vlaming heeft gemiddeld drie dagen nodig om overgang naar zomertijd te verteren

In de nacht van zaterdag op zondag 31 maart wordt de klok een uur vooruit gezet.
Thinkstock In de nacht van zaterdag op zondag 31 maart wordt de klok een uur vooruit gezet.
Vorig jaar stelde de Europese Commissie het winter- en zomeruur ter discussie. Uit een online poll bleek dat van de 4,5 miljoen EU-burgers die hun stem uitbrachten 80 procent het zat is om twee keer per jaar hun biologische klok te moeten aanpassen. Toch zetten we komend weekend traditiegetrouw onze klok weer een uurtje vooruit. Maar in welke mate wordt onze dagelijkse routine hierdoor ontregeld? Telenet onderzocht welke invloed de overschakeling naar het zomeruur op ons kijkgedrag heeft.

De overschakeling naar het zomeruur lijkt, dankzij het uur verloren slaap, klassiek moeilijker te verteren dan de overgang naar de wintertijd. Uit de cijfers blijkt dat mensen anticiperen op het komende uur slaapverlies door op zaterdag (de dag voor het verzetten van de klok) vroeger naar bed te gaan: we stoppen gemiddeld een half uur vroeger met televisiekijken: om 22u41 in plaats van om 23u07. Op de zondag ná de uurswitch is dit effect nog duidelijker voelbaar en stoppen de meeste mensen al om 22u29 met kijken – opnieuw 35 minuten eerder dan normaal. De impact blijft voelbaar tot en met dinsdag, wanneer we nog steeds 27 minuten vroeger onze televisie uitschakelen. Daarna normaliseert het uur waarop men de dag afsluit zich en valt die weer grotendeels samen met de situatie van voor het zomeruur.

lees verder onder de graphic:

Het kijkgedrag per provincie na anderhalve week zomeruur blijkens de data van Telenet.
Telenet Het kijkgedrag per provincie na anderhalve week zomeruur blijkens de data van Telenet.

Trage Limburgers

Regionaal zijn er wel wat verschillen qua kijkgedrag: Limburg voelt de naweeën van de aanpassing het langst van iedereen en zet op donderdag en vrijdag, anderhalve week na het ingaan van de zomertijd, respectievelijk 50 minuten en 1u18min vroeger de schermen uit. Bij de andere provincies is het verschil dan al geslonken naar maximum 19 minuten.

Volgens dr. Liese Exelmans, die aan de University of Michigan onderzoek doet naar de link tussen mediagebruik en slaapgewoontes, is het opmerkelijk dat het zomeruur ons kijkgedrag dermate beïnvloedt. “Kijkgewoonten of mediagewoonten in het algemeen zijn meestal sterk geritualiseerd en dus moeilijk te veranderen. Deze resultaten tonen aan dat het winter- en zomeruur sterke ‘prikkels’ zijn die ingebakken gewoonten kunnen beïnvloeden.”

Invloed winteruur

Op de zaterdagavond voor de overschakeling naar winteruur ziet Telenet juist dat mensen niet per se veel vroeger of later gaan slapen, maar op zondag zetten mensen hun scherm wél later uit dan normaal. Maandag stoppen we dan weer vroeger met kijken, op woensdag later, op donderdag stoppen we op het ‘normale’ uur en op vrijdag weer later: in tegenstelling tot de verwachting lijkt het uur extra slaap van de overschakeling naar het winteruur ons dus langer te ontregelen dan het uur minder slaap bij het ingaan van de zomertijd.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Verandering in kijkgedrag door de ingang van het zomeruur in Vlaanderen blijkens de gegevens van Telenet.
Telenet Verandering in kijkgedrag door de ingang van het zomeruur in Vlaanderen blijkens de gegevens van Telenet.
In de nacht van zaterdag op zondag 31 maart wordt de klok een uur vooruit gezet.
ANP XTRA In de nacht van zaterdag op zondag 31 maart wordt de klok een uur vooruit gezet.33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Els Pauwels

  heb ik tenminste een excuus om maandag een uur te laat te komen op het werk

 • Caroline Bex

  Mensen kijken niet uit naar de zomertijd, ze kijken uit naar de zomer! Geef mij maar het zonneuur, om 12u staat de zon op zijn hoogst. Slaapproblemen zullen verleden tijd zijn...

 • Tom Peersman

  Binnen een half jaar weer verschillende artikels over dit onderwerp, denk dat reporters dit gaan missen... Moest het ooit zo ver komen

 • Maria Arens

  3 dagen ? Ik heb daar weken last van.... Het is duidelijk individueel, de ene mens zijn lichaam past zich beter en sneller aan... is niet iedereen gegeven. Dus voor mij liever geen gepruts aan dat uur !

 • WALTER DE VIS

  Nu was het moment om door te gaan met het winteruur, definitief en opgelost staat netjes. Geen onnozele discussies meer met terrasidioten.