Virgin Galactic test voor het eerst toeristisch ruimtetuig met drie opvarenden

EPA
Het ruimtetoerismebedrijf Virgin Galactic heeft vandaag vanuit de Amerikaanse Mojave-woestijn opnieuw en met succes een supersonische test verricht met zijn ruimteschip SpaceShipTwo, zo was op Twitter te volgen.

Het moedervliegtuig Eve steeg met het SpaceshipTwo op in de Mojavewoestijn om het ruimtevliegtuig op 40.000 voet zoals een bom los te laten. Het ruimtevliegtuig bereikte op eigen kracht tegen drie keer de snelheid van het geluid 93 kilometer hoogte, of boven de grens van de ruimte zoals die in de VS is vastgelegd: 80 kilometer hoogte. Het toestel had die arbitraire grens ook al in december bereikt, en streek na rechtsomkeert te hebben gemaakt probleemloos weer neer in de Mojave-woestijn.

Het SpaceShipTwo, alias Unity, voerde voor het eerst drie mensen mee: naast de piloten Dave Mackay en Michael Masucci ook astronautentrainer Beth Moses. Haar rol was niet alleen om voor het eerst een derde opvarende te zijn, maar ook om delen van de cabine te testen vooraleer Virgin Galactic zijn eerste klanten even in de ruimte laat vertoeven.

Het ruimtevliegtuig van de Britse miljardair Richard Branson kan naast de twee piloten zes passagiers vervoeren. Volgens zender CNBC kost een ticket 250.000 dollar en hebben er al meer dan 600 mensen een contract ondertekend. Al met al leunde het gewicht kort aan bij wat het bij een commerciële vlucht zal zijn, aldus Branson.

De Unity voerde tijdens zijn vijfde supersonische vlucht ook vier wetenschappelijke experimenten van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA mee.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Eric Grosemans

    De grens aardse atmosfeer-ruimte is vastgelegd op 100km, alles eronder heet luchtvaart, alles erboven ruimtevaart. de Aardse atomsfeer strekt zich uiit tot 800km van het aardoppervlak, de maan staat op bijna 400.000 km, nog een flink stuk ter gaan wil de atmosfeer zich tot voorbij de maan uitstrekken.

  • Els Pauwels

    Dat zoiets commercieel allemaal wordt toegelaten toont aan dat het milieu hun niets kan schelen. De politiek moet stoppen met te doen alsof

  • Johan Van Biesen

    De atmosfeer van de aarde reikt verder dan de maan, hoe durven ze spreken over de ruimte in gaan, 80 km is niks, zelfs het ISS ruimtestation is op amper 400 km hoogte, in low orbit...