VIB mag omstreden DNA-veldproeven op maïs verderzetten

Illustratiebeeld
thinkstock Illustratiebeeld
Het VIB, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, mag een reeks veldproeven op maïs verderzetten. De federale overheid heeft groen licht gegeven voor de experimenten nadat het Europese Hof van Justitie de proeven in juli 2018 liet stilleggen. Er was een vergunning nodig voor de gebruikte CRISPR-techniek, waarbij het DNA van de planten wordt verknipt.

De federale overheid leverde vandaag de vergunning af waardoor de experimenten die in 2017 al waren opgestart, kunnen worden verdergezet. Dirk Inzé, wetenschappelijk directeur van het VIB-UGent-centrum voor Planten Systeembiologie, is tevreden met de beslissing maar begrijpt de bijkomende vergunningplicht niet. "Er is een wereldwijde consensus dat CRISPR-mutanten op zijn minst net zo veilig zijn als traditionele mutanten.”

Het Europees Hof oordeelde dat aanpassingen aangebracht met behulp van CRISPR geen uitzondering zijn op de bepalingen van de GGO-wetgeving. 

Dirk Inzé, wetenschappelijk directeur van het VIB, toont aan koning Albert ll hoe het VIB te werk gaat (archiefbeeld).
BELGA Dirk Inzé, wetenschappelijk directeur van het VIB, toont aan koning Albert ll hoe het VIB te werk gaat (archiefbeeld).

Klimaatopwarming 

Het VIB vindt de genetische aanpassing nodig om planten te ontwikkelen die bestand zijn tegen klimaatstress, de gevolgen van de klimaatopwarming. Dankzij die aanpassingen zou ook de milieu-impact van de landbouw verminderd kunnen worden. 

Het VIB kan de veldproeven nu verderzetten, maar geeft nog aan dat de bewuste planten niet in de voedselketen terecht zullen komen.

CRISPR/CAS

CRISPR/Cas (uitgesproken als krisper/kas) is een methode om een mutatie te genereren op een vooraf bepaalde plaats in het DNA. De genbewerkingstechniek kan bepaalde eigenschappen van organismen veranderen zoals de vorm van bladeren of het soort antibioticum waartegen een bacterie bestand is. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  In mijn tuin staat een Brusselse spruit in bloei. Koriander en peterselie en prei zaaien zichzelf al uit. Ook sla, tomaten, pompoenen, zonnebloemen en veldsla. Dat is het voordeel van combinatie bio-zaden en 'slordigheid'. Die bio-zaden mogen niet zomaar verhandeld worden. De E.U. speelt het spel van Bayer en andere groten natuurlijk. Wie slim is legt zijn eigen zaden-arsenaal aan.

 • Gilbert Vermeersch

  Ken er niks van, wel weet ik dat wetenschap niet te stoppen en meestal meer dan ok is als het op ons losgelaten wordt. Heb er het vertrouwen in.. Chris delanghe, hongersnood op deze wereld heeft niks met wetenschap te maken maar met overbevolking en daardoor de nodige armoede in het algemeen en specifiek op plaatsen waar niets groeit.

 • chris delanghe

  Weer zo'n opgeleukt eenzijdig verhaal dat juist niets gaat oplossen voor de gewone mensen en de honger in de wereld. Dat is iets wat allen afhankelijk gaat maken van de zaadproducent. Omdat ze jaar op jaar steeds opnieuw en opnieuw zaad zullen moeten aankopen aan één en dezelfde "producent" Hoe sarcastisch dit misschien mag lijken zal dit nog voor meer honger en dood zorgen in de wereld omdat men zelf geen zaad meer kan aanmaken. Gezond? Veilig? Ethisch?...

 • Ronny Martin

  Tegen klimaatproblemen en honger? Eerder om te zorgen dat je hun zaden moet blijven gebruiken. Steriel en resistent voor door hun vergiftigde grond.

 • Rudy Verbeken

  Wat voor gif Peter Janssen ?