Verovering van de maan: deze landen nemen deel aan de race

REUTERS
De Amerikaanse president Donald Trump kondigde nog maar pas aan dat hij 1,6 miljard dollar (1,4 miljard euro) uittrekt voor de geplande maanmissie van NASA. Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap is echter niet het enige dat de komende tien jaar een reisje naar de maan plant. Tal van andere landen nemen deel aan de maanrace. 

Zelfs in Amerika zijn er andere (maan)kapers op de kust. Vrij letterlijk dan want Jeff Bezos, CEO van Amazon, wil met zijn commercieel ruimtevaartbedrijf Blue Origin de maan ontginnen, om onze eigen planeet te sparen. “We moeten deze planeet redden en we zouden een toekomst van ontwikkeling en groei voor de kleinkinderen van onze kleinkinderen niet mogen opgeven. We kunnen beide doen”, zei Bezos tijdens de presentatie van zijn maanmissie in Washington DC.

De maan veroveren wil de Amazon-baas doen met zijn gloednieuwe maanlander ‘Blue Moon’. En tegen 2024 moet die maanlander zelfs mensen naar de maan vervoeren. Dat is eveneens de streefdatum die Donald Trump voorop stelde voor de astronauten van NASA. Bovendien wil de president dat de vlucht van NASA bemand is.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie stelde zelf een bescheidener doel en mikte er in eerste instantie op om in 2028 weer een maanreis te maken.

(Lees verder onder de foto)

AP

China

China mag natuurlijk niet achterblijven in de nieuwe maanrace. In 2018 schreef de China National Space Administration (CNSA) alvast geschiedenis door als derde land ooit een ruimtetuig op het maanoppervlak neer te zetten - de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie gingen China vooraf.

De maanlander van China maakte deel uit van de Chang ‘e 4-missie, en inmiddels wordt er gewerkt aan een volgende Chang ‘e 5-missie. Die moet maangesteente mee terug naar de aarde nemen. Verder willen de Chinezen binnen de komende tien jaar een onderzoeksstation op de maan bouwen.

Europa

Ook het Europese ruimtevaartagentschap (ESA) heeft plannen met de maan. Verschillende Europese landen willen uiteindelijk een zogenaamd ‘Maandorp’ – of internationaal consortium - oprichten waar grondig wetenschappelijk onderzoek gevoerd kan worden.

Om daar te geraken, zullen de Europeanen wellicht beroep doen op een commercieel ruimtevaartbedrijf zoals SpaceX.

SpaceX

Over SpaceX gesproken: het privé ruimtevaartbedrijf van Elon Musk wil met het dearMoon-project tegen 2023 een zesdaagse reis naar de maan maken. Dat zal gebeuren met een Starship-raket met aan boord 9 ruimtetoeristen.

(Lees verder onder de foto)

AFP

India

Ook de Indian Space Research Organization (ISRO) introduceerde reeds in 2008 een eerste ruimtemissie waarbij het ruimtevaartuig Chandrayaan-1 in een baan rond de maan werd gebracht. De update ‘Chandrayaan-2' zou in september 2019 een stapje verder moeten gaan en zal landen op de maan, dat zal evenwel onbemand gebeuren.

Rusland

Roscosmos, de Russische tegenhanger van NASA, wil dan weer een maanbasis uitbouwen. Die plannen zijn bestemd voor 2027. Een jaar later, in 2028, wil de Russische ruimtevaartorganisatie een superzware raket genaamd ‘Jenisej’ bouwen. Vermoedelijk is die ook bestemd voor maanreizen.

Japan

De Japanse SLIM-missie gaat volgend jaar (2020) al van start. De Japanse Aerospace Exploration Agency (JAXA) zal aanvankelijk landingstechnieken uittesten, maar later wil JAXA ook onderzoek voeren naar de grondstoffen die aanwezig zijn op de maan. Uiteindelijk is ook Japan van plan om een bemande missie richting de maan te sturen.

Zuid-Korea

Tenslotte wil het Zuid-Koreaanse Korea Aerospace Research Institute (KARI) in 2025 een maanlander lanceren. En volgend jaar zullen de Koreanen alvast een satelliet naar de maan brengen.

Private ruimtevaartmissies

Daarnaast zijn er trouwens nog tal van andere private startups die richting de maan willen reizen. Daaronder de Israëlische maanlander van SpaceIL: Beresheet. Die maakte dan wel een selfie van zichzelf en de maan, landen op de maan mislukte. Geen probleem, vond de voorzitter van SpaceIL: “We zijn dit begonnen en ik hoop dat we het ook ten einde kunnen brengen”. Gisteren kondigde de non-profitorganisatie aan dat er een tweede maanmissie zal volgen: Beresheet 2.

De maanlander van SpaceIL: Beresheet.
AFP De maanlander van SpaceIL: Beresheet.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Apatride

  Het wordt daar binnenkort even druk als op de ring van Brussel...

 • Tim Claes

  Ja, lap, nu willen ze de maan ook al naar de maan helpen.

 • Wim De Cokere

  De bedoeling van China, en vermoedelijk ook nog anderen, is gewoonweg om Helium-3 te gaan delven op de maan. Dit is een bijna onuitputtelijke energiebron tbv kernfusie. Genoeg om de volledige wereld talloze jaren van energie te voorzien! Kernenergie is proper, zonder radioactief afval.

 • Freddy De Vos

  Men zou dat geld beter investeren in onze eigen planeet! Altijd maar zagen over vluchtelingen, milieu, belastingen, armere mensen, ...). Altijd maar zeggen dat ze geen geld hebben, maar ze pompen miljarden in de ruimte! Onbegrijpelijk!