Vergeet e-sigaret of nicotinepleister: grote som geld blijkt beste middel om te stoppen met roken

Belga
Rokers gratis middelen geven om hun ongezonde gewoonte op te geven, levert niet altijd het beste resultaat op, zo blijkt uit een recente studie. Het meest effectieve hulpmiddel bleek gewoon geld. Indien rokers een financiële stok achter de deur hadden, bleken ze vaker in staat om te stoppen - ook al was dat niet hun doel.

Een pas gepubliceerd onderzoek nam 6.000 verstokte rokers onder de loep. De proefpersonen kregen verschillende middelen om te stoppen met roken, zoals gratis nicotinepleisters, motiverende tekstberichten, e-sigaretten of medicatie. Eén groep kreeg naast e-sigaretten ook nog eens een grote som geld, ter waarde van ruim 500 euro. Ze kregen het geld bij het begin van het experiment op hun rekening gestort, met de boodschap dat de som opnieuw werd teruggevorderd als ze zouden blijven roken. Wat bleek? De proefpersonen met het geld bleken eerder in staat om te stoppen dan hun collega's.

Slaagkansen verdubbeld

Van de hele groep was slechts 1,3 procent gestopt met roken na zes maanden. Een vrij klein percentage, omdat de onderzoekers voor het merendeel van de proefpersonen bewust op zoek waren gegaan naar rokers die geen plannen hadden hun gewoonte op te geven. In de groep met het geld bleek het percentage van gestopte rokers echter te verdubbelen. Enkel e-sigaretten en andere gratis hulpmiddelen bleken zo goed als niets uit te halen, volgens de onderzoekers.

“We dachten dat dat beter zou werken omdat mensen meestal meer gemotiveerd zijn om iets dat ze al hebben niet te verliezen, dan ze gemotiveerd zijn om iets te krijgen dat ze niet hebben,” verklaart onderzoeksleider Scott Halpern aan The Verge.

Motivatie

De beste slaagkans was merkbaar bij het duizendtal rokers dat zich uit eigen beweging hadden ingeschreven voor het experiment. Zij hadden vier tot zes keer meer kans om te stoppen. Een logisch resultaat, aangezien zij uit zichzelf al gemotiveerd waren om te stoppen met roken. 
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Blijkbaar is die roker niet intelligent genoeg om te beseffen dat hij elke maand 500€ krijgt als hij gewoon uit eigen beweging stopt. Leg dat opzij voor je oude dag. Zeker als je het moet doen met ons wettelijk pensioen.

 • Charlotte De greef

  Motivatie is alles...

 • Filip Desmedt

  Je hebt NIKS nodig om te stoppen . Ik heb anderhalf pakje per dag gesmoord . Toen ineens kwam Verafstoot op tv en die zei dat de prijs van een pakje met 5 frank omhoog ging van 140 naar 145 meen ik me nog te herinneren ( nu zo een kleine 17 jaar geleden meen ik , kan langer al zijn ) . Ik was zo kwaad dat ik mijn vol pakje ( één sigaret eruit ) naar zijn kop smeet op tv . Heb nooit meer een sigaret aangeraakt ....

 • Jeroen Op de beek

  Conclusie: rokers zijn vrij arme mensen, ok 500 eur is niet niets maar tog. Voor een beetje een spaarzame mens is dit nu ook geen echt verschil op zijn bankrekening.

 • willy van der Wijk

  ben gestopt met roken en het brengt mij veel ,zeker 500 euro per maand