Exclusief voor abonnees

Verdwalen is een groeiend probleem in onze vergrijzende samenleving. Maar er is hoop

Getty
De weg kwijtraken wordt een groeiend probleem in onze vergrijzende samenleving. Al komt er onverwachte hulp van navigatiesystemen op je mobiel. Dit zegt neurowetenschapper Ineke van der Ham (35) van de Universiteit Leiden.

Je landt op een vreemde planeet. Even een verkenningsrondje maken, zigzag tussen roodgekleurde bomen en heidegrond. Links: een aangespoelde roeiboot. Even later, recht voor je, een container. Dan een reddingsboei, half verzonken in het strand. En zo gaat de video op het computerscherm door, tot je ineens weer terug bent bij je ruimteschip. Vraag op het scherm: welke voorwerpen op de route lagen het dichtst bij elkaar? Heb je ook een schatkist gezien?

Het zijn deze en andere testjes waarmee Ineke van der Ham en haar collega’s van de Universiteit Leiden via de computer testen hoe het gesteld is met het navigatievermogen van proefpersonen.

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • rudolf jacobs

    zet een verbod op gps in de auto,en leer je volk terug kaarten lezen of laat ze anders maar verloren rijden of thuisblijven,ze hebben tegenwoordig al een gps nodig om de straat uit te rijden of ze lopen verloren,maak de mensen nog maar wat dommer

  • Rayan El Arami

    "onverwachte hulp van navigatiesystemen op je mobiel..." Hah! Dat beloofd. Je wil niet weten hoe vaak ik de weg moet wijzen aan mensen met een smartphone op zak. Oud én jong! En ondanks dat er een ruime keuze aan GPS apps beschikbaar is.