Tweede kans voor Sojoez-raket: bemande lancering levert 3 nieuwe astronauten af bij ISS

EPA
Voor het eerst sinds de mislukte lancering van een Russische raket half oktober worden er weer ruimtereizigers naar het internationale ruimtestation ISS gestuurd. Van op de basis Bajkonoer in Kazachstan slingerde vanmiddag een Russische draagraket een bemande Sojoez-capsule succesvol naar het Internationaal Ruimtestation ISS. 

De Sojoez-raket vertrok zoals gepland om 12.31 uur Belgische tijd met als nuttige lading de Sojoez MS-11. Die capsule bracht de Rus Oleg Kononenko, de Amerikaanse Anne McClain en de Canadees David Saint-Jacques naar het ISS. De ruimtetuig koppelde zich vanavond ook “met succes” aan het ISS, zo heeft het Russische ruimteagentschap Roscosmos laten weten.

Het welkomstcomité bestaat uit de Duitse gezagvoerder Alexander Gerst, de Rus Sergej Prokopjev en de Amerikaanse Serena Aunon-Chancellor. Zij keren in principe op 13 december terug naar de begane grond. De nieuwkomers zullen 194 dagen in de ruimte blijven.

Mislukte lancering in oktober

Het is de eerste bemande lancering sinds het op 11 oktober misging. Er deed zich toen een mankement voor bij het afwerpen van de eerste trap. De twee ruimtevaarders, Nick Hague en Alexey Ovchinin, waren door een veiligheidssysteem wel in staat om ongedeerd terug naar de aarde te keren.

Bekijk ook:
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.