Twee ‘gepensioneerde' satellieten dreigen vannacht boven de VS met elkaar in botsing te komen

Een botsing zou nog meer ruimtepuin opleveren, en er vliegen naar schatting reeds 129 miljoen stukjes puin rond.
ThinkStock Een botsing zou nog meer ruimtepuin opleveren, en er vliegen naar schatting reeds 129 miljoen stukjes puin rond.
Twee oude ‘gepensioneerde' satellieten dreigen komende nacht frontaal op elkaar te botsen. Dat zal naar schatting gebeuren boven Pittsburgh in de Verenigde Staten, zo’n 900 kilometer boven de aarde. Hoewel wij er niets van zullen merken, waarschuwt de organisatie die ruimtepuin traceert LeoLabs voor de gevolgen. 

Het gaat om de Infrarood Astronomische Satelliet (afgekort IRAS) die in 1983 werd gelanceerd en de satelliet genaamd GGSE-4 die sinds 1967 in het luchtruim hangt. Omdat ze al eventjes niet meer in contact met de aarde staan, betekent dat dat ze ook geen manoeuvres meer kunnen uitvoeren.

LeoLabs, de organisatie die ruimtepuin nauwgezet in de gaten houdt, gelooft dat ze elkaar op een afstand van 15 tot 30 meter zullen passeren. En de kans dat ze elkaar raken is 1 op 1.000. Een kleine kans, toch waarschuwt LeoLabs voor de mogelijke gevolgen. Een botsing zou immers nog meer ruimtepuin opleveren, en er vliegen naar schatting reeds 129 miljoen stukjes puin rond.

Vermits er in de ruimte wel duizenden oude satellieten – die niet meer in contact staan met de aarde – rondzweven, is het eigenlijk vreemd dat er niet vaker botsingen gebeuren. LeoLabs waarschuwt dat de kans op zo’n aanvaring vannacht een pak groter is.