Twee Amerikanen, een Rus en een WK-voetbal op weg naar ruimtestation ISS

De lancering van de Sojoez-raket eerder vandaag in Kazachstan.
AFP De lancering van de Sojoez-raket eerder vandaag in Kazachstan.
Drie ruimtevaarders zijn vandaag met een WK-voetbal in hun bagage voor een missie van goed een half jaar naar het ruimtestation ISS vertrokken. De Sojoez-raket werd zoals gepland stipt gelanceerd op de kosmodroom Bajkonoer in Kazachstan. Dat deelde de ruimtevaartorganisatie Roskosmos mee. 

De capsule Sojoez-MS-08 moet de Russen Oleg Artemjev en de Amerikanen Andrew Feustel en Richard Arnold na een tweedaagse vlucht naar het Internationale Ruimtestation ISS brengen. Het aandokmanoeuvre is voor vrijdagavond gepland.

De lancering stond voor Artemjev in het teken van het WK voetbal, dat van 14 juni tot 15 juli in Rusland plaatsvindt. "We nemen de voetbal mee, die in de openingswedstrijd zal gebruikt worden", had hij voor de vlucht aangekondigd. In mei zal zijn Russische collega Anton Sjkaplerov, die sinds december in het ISS aan het werk is, de bal weer meebrengen naar de Aarde. 

Artemjev nam ook een WK-mascotte mee in het ruimteschip. Het pluchen dier, een wolf, begon te zweven nadat de gewichtloosheid negen minuten na de lancering begon, zo was op video-beelden van de ruimtevaartorganisatie NASA te zien. De ruimtevaarders hebben altijd een dergelijke indicator bij, vaak een pluchen dier van hun kinderen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • RENE LENAERTS

    Als de voetbal het nu nog kan uithouden bij die drie anderen...