Twaalf grootste natuurhistorische musea ter wereld willen verwoest museum Rio helpen

Het uitgebrande Nationale Museum van Brazilië.
AFP Het uitgebrande Nationale Museum van Brazilië.
De twaalf grootste natuurhistorische musea ter wereld, waaronder het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel en Naturalis in Leiden, steken het door brand verwoeste Braziliaanse Nationaal Museum de helpende hand toe. "Terwijl onze collega's in Brazilië naar de toekomst kijken, zullen wij ons er sterk voor maken hen bij te staan waar we kunnen in de komende weken, maanden en jaren", aldus de musea in een verklaring.

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en de andere musea weten nog niet precies wat ze kunnen doen voor het Braziliaanse museum. Directeur Edwin van Huis van het Leidse Naturalis noemt het een "open uitnodiging''.

lees verder onder de foto:

Korubo Isolado poseert in het verlaten en uitgebrande museum in Rio de Janeiro, Brazilië.
AFP Korubo Isolado poseert in het verlaten en uitgebrande museum in Rio de Janeiro, Brazilië.

Door de brand is een groot deel van de collectie van het 200 jaar oude museum verloren gegaan. De collectie bestond uit zo'n 20 miljoen objecten. Het museum had een geologische, botanische, paleontologische en archeologische collectie. Daarnaast beschikte het over Egyptische mummies, Griekse beelden en Etruskische objecten.

De twaalf musea schrijven dat het belang van de collectie "niet kan worden overschat". Het is "niet alleen een verlies voor Brazilië, maar voor de hele wereld."

Brandweermannen bij het uitgebrande museum in Rio de Janeiro, Brazilië.
AFP Brandweermannen bij het uitgebrande museum in Rio de Janeiro, Brazilië.
Korubo Isolado poseert in het verlaten en uitgebrande museum in Rio de Janeiro, Brazilië.
AFP Korubo Isolado poseert in het verlaten en uitgebrande museum in Rio de Janeiro, Brazilië.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • emiel wouters

    Ze brengen al het gestolen gerief weer terug, nadat de regering een nieuw museum gesponsord heeft.

  • Ibn Marouf

    Show! Ze weten niet wat ze kunnen doen, maar ze zullen helpen. Met wiens geld? Vergeet niet, gesubsidieerde instellingen, dat jullie zelf geen eigenaar zijn van de collectie. Die behoort toe aan de belastingbetaler, dank zij wie jullie bestaan en overleven., Jullie beheren, maar dat is niet hetzelfde als jullie bezitten!