Trump betaalt 1,6 miljard extra voor maanreis

Astronaut James Irwin salueert vanaf de maan in augustus 1971.
REUTERS Astronaut James Irwin salueert vanaf de maan in augustus 1971.
De Amerikaanse ruimtevaartmissie naar de maan in 2024 heeft eindelijk een naam gekregen en gaat voortaan door het leven als Artemis. Helaas ontbreekt het wel nog aan budget. Dat meldt het ruimtevaartbureau NASA vandaag, terwijl het aan het Amerikaanse Congres extra budget vraagt om de vervroegde streefdatum voor de missie te kunnen aanhouden. Donald Trump trekt wel 1,6 miljard dollar extra uit voor de maanreis, zo tweette hij.

Het was NASA-baas Jim Bridenstine die de nieuwe naam bekendmaakte in een teleconferentie met de pers. Hij legde meteen uit dat er voor het komende begrotingsjaar 1,6 miljard dollar extra nodig is om de raket en de ruimtevoertuigen te financieren die de astronauten nodig zullen hebben om opnieuw op de maan rond te lopen. Geld dat Trump bereid is op te hoesten, beloofde hij in een tweet. 

Ook hij wil dat Amerikaanse astronauten in 2024 weer op de maan landen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA mikte er in eerste instantie op om in 2028 weer een maanreis te maken, maar Trump wil dat vier jaar naar voren halen en komt daarom met het extra geld over de brug. Trump wil na de maanreis uiteindelijk ook een ruimtevaartmissie naar Mars.

Artemis, dochter van Zeus en tweelingzus van Apollo, is de "godin van de maan", lichtte Jim Bridenstine toe. Apollo is tegelijk ook de naam van het programma waarmee van 1969 tot 1972 twaalf Amerikaanse astronauten op het hemellichaam werden gezet. In 1972 landden er voor het laatst Amerikaanse astronauten op de maan.

In maart had de regering van president Donald Trump aangekondigd dat het binnen de vijf jaar weer astronauten op de maan wil, met dit keer voor het eerst ook een vrouw in het selecte gezelschap. Voordien werd nog gemikt op 2028, maar het geduld van de president raakte naar verluidt stilaan op.

2024

Het totale jaarbudget van de NASA beloopt momenteel ongeveer 21,5 miljard dollar, waarvan in de begroting voor 2019 zowat 4,5 miljard is gereserveerd voor de SLS-superdraagraket, de ruimtecapsule Orion en het geplande ruimtestation rond de maan, drie elementen die noodzakelijk worden geacht voor een Amerikaanse terugkeer naar de natuurlijke satelliet van de aarde. 

Volgens Bridenstine is de "extra investering een voorschot op de immense inspanning van de NASA om tegen 2024 weer mensen op de maan te krijgen".
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Ook Trumpy kan niet zomaar $ 1,6 miljard weggeven zonder te toestemming van de Senaat. Dat hebben we toch gezien toen het over de vrij te geven middelen voor "zijn wall" ging. Onze algemene indruk: hij is niet zijn pedalen kwijt, hij heeft geen meer.

 • gerard wauters

  Kan je al een mooi ziekenhuis mee bouwen en enkele bejaarden tehuizen. Zou dat geen betere investering zijn voor het volk dan wat op de maan gaan zwalpen

 • Ruddy Maerschalck

  Er gaan technieken moeten ontwikkeld worden om water en brandstof en voedsel op de maan te maken, mijn inziens gaat dat ook nuttig zijn voor op aarde. En geen paniek, bitter weinig van uw belastingsgeld gaat naar wetenschap en techniek hier in België.

 • MICHELINE GEVERS

  En maakt dat Amerika terug groter??? Armer, ja.

 • Erwin Werwaarts

  4,5 miljard dollar plus 1,6 extra voor de maanreis is 6,1 miljard dollar of 5,4 miljard euro (1billion=1miljard) . Dat is genoeg geld om 2160 windmolens van 3MegaWatt te bouwen (2,5 miljoen euro/windturbine) , of dus 6,48GigaWatt niet continue groene energie (totale vermogen 7 kernreactoren Doel en Tihange = 5,92GW continue energie) . Is het niet beter om eerst het klimaat op Aarde te herstellen en pas daarna te gaan camperen op de Maan ? Zoniet wordt die maanreis er eentje zonder retourticket .