Test op resusapen succesvol: “Coronavaccin mogelijk in september al op de markt”

Foto ter illustratie
via REUTERS Foto ter illustratie
Hoopvol nieuws in sombere coronatijden: wetenschappers van de universiteit van Oxford zeggen dat ze in september een werkend vaccin tegen het virus op de markt kunnen brengen. Zeker is dat nog niet, maar een test van het vaccin op zes resusapen in de Verenigde Staten verliep alvast erg succesvol, schrijft The New York Times.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De zes resusapen in het laboratorium van de National Institutes of Health kregen allemaal een dosis van het door Oxford ontwikkelde vaccin toegediend. Daarna werden ze blootgesteld aan grote hoeveelheden van het coronavirus.

De resusaap is zo’n beetje het dier dat het dichtst bij mensen in de buurt komt

Onderzoeker Vincent Munster

Volgens onderzoeker Vincent Munster waren de apen na 28 dagen stuk voor stuk nog gezond, verklaart hij tegenover The New York Times. “De resusaap is zo’n beetje het dier dat het dichtst bij mensen in de buurt komt’’, aldus Munster, die wel aantekent dat de resultaten van de proef nog nader worden onderzocht. Volgende week wordt de studie voorgelegd aan andere wetenschappers.

Test op 6.000 mensen

Het Jenner Institute van de universiteit in Oxford heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van andere vaccinmakers. Ze hadden vóór de uitbraak van Covid-19 al een basisvaccin op de plank liggen. Dat middel liet bij toediening aan mensen geen schadelijke reactie zien en daarom kan nu sneller worden begonnen met het testen op een grote groep mensen. Oxford denkt eind mei al klaar te zijn voor een test onder 6.000 mensen.

Dan moet blijken of het middel behalve bij dieren ook bij mensen werkt. En dat is nooit zeker, weten vaccinmakers. “Een vaccin dat perfect werkt in een reageerbuisje, of op muizen, kan bij mensen helemaal niets doen. Je weet het pas als je op mensen kunt testen”, zei Lidia Oostvogels van de Duitse farmaceut CureVac. “We leren veel over het coronavirus, maar weten nog lang niet alles”, aldus Oostvogels nog.

Onderzoek in het lab van de Duitse vaccinmaker CureVac.
CureVac Onderzoek in het lab van de Duitse vaccinmaker CureVac.

De Britse onderzoekers willen al voor werking bij de mens bewezen is beginnen met de productie van het vaccin. Die productie zou voor een deel bij het bedrijf Halix in het Nederlandse Leiden moeten gaan plaatsvinden. Als alles goed gaat, zouden in september de eerste paar miljoen doses vaccin klaar moeten zijn. Voor wie die bestemd zijn, is nog onduidelijk. De onderzoekers hebben al wel laten doorschemeren dat ze niet willen dat één farmaceut er met de wereldwijde rechten op het middel vandoor gaat.

LEES OOK: Farma-industrie verschuift middelen naar zoektocht vaccin: onderzoek naar deze ziekten is stilgevallen (+)
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • sam Den belg

  Spijtig om dit te weten nu ik las dat trumph de voorrecht heeft op vaccins van bij jannsen tof he jullie praten over een vaccin dat eerst amerika gaat genezen en dan voor miljarden aan europa gaat verkocht worden maar wel hier in europa is gecreerd zo goed is europa voor zijn burgers SCHANDALIG

 • Henny Visser

  het waarom en het wat en hoe over de aapjes ,wat willen jullie nu eigenlijk,als dat de manier is om te testen dan is dat de manier ,ik neem niet aan dat jullie,oma en opa ,oom of tante ter beschikking willen stellen

 • joan vliegen

  Mag ik opmerken dat er al jaren een vaccin bestaat tegen griep dat mensen goed beschermd doch niet onaantastbaar of onkwetsbaar maakt. Een vaccin is een goed hulpmiddel tegen een virus. Zoals afstand hygiëne en mondmaskers. Geen perfect allesomvattend werkend iets. Mvg Joan .

 • Bram Janssens

  Aan iedereen die het over die aapjes heeft: mogen ze testen op jullie en jullie familie en vrienden?

 • kris deka

  En wat gebeurt er dan met die aapjes na de mishandeling ?