Tesla in de ruimte kán botsen met aarde, maar pas ten vroegste na miljoenen jaren

REUTERS
De Tesla die Elon Musk begin deze maand de ruimte in vlamde, zou uiteindelijk wel degelijk met de aarde kúnnen botsen. Maar daar moeten we nog niet meteen van wakker liggen. Volgens nieuwe berekeningen zouden er minstens tientallen miljoenen jaren overgaan en de kans dat het gebeurt, is maar 6 procent. Een 'aanrijding' met Venus is nog minder waarschijnlijk.

De Tesla Roadster zal lang vóór die eventuele crash wél meermaals een pak dichter bij onze planeet komen. In 2091, bijvoorbeeld, zullen de aardbewoners naar Starman kunnen zwaaien als die zijn oorspronkelijke baan aanhoudt. Daarna komt de Tesla in een andere baan terecht, relatief dicht bij de zon en bij andere planeten.

Dat blijkt allemaal uit een nieuwe studie die het traject van de elektrische auto in de ruimte probeert te doorgronden. De technieken die de onderzoekers daarvoor gebruiken, zijn deels te vergelijken met hoe ze asteroïden opvolgen die mogelijk op ons afkomen.

REUTERS

Volgens het onderzoek zou de Tesla uiteindelijk nog het meest waarschijnlijk kunnen botsen met de aarde of met Venus. Onmogelijk te voorspellen of en, zo ja, wanneer dat zou gebeuren. De kans op zo'n crash met ons in de komende miljoenen jaren ligt op 6 procent, en met Venus op amper 2,5 procent.

Aannemelijker is dat de Tesla nog tientallen miljoenen jaren gewoon zal blijven rondzweven alvorens te pletter te storten. De Roadster zou bovendien ook los op de zon kunnen vliegen en zo in vlammen opgaan.

Wie de reis van Starman in de kersrode Tesla live wil volgen, kan dat op de website WhereIsRoadster.com. Je kan er zien welke afstand de elektrische wagen al heeft afgelegd, aan welke snelheid hij vliegt, waar hij zich nu bevindt en hoe vaak hij al zijn garantie overschreed.  En... hoe vaak Starman David Bowies klassieker Space Oddity al aanhoorde. Tenminste als de batterij nog niet plat is. 

REUTERS4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Tom Maes

  Hola! Wij hebben voorrang van rechts.

 • Eno Verdonck

  Haha die Tesla staat in Elon zijn garage geparkeerd nadat de opnames voor een greenscreen waren afgelopen, wat er echt werd gelanceerd zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen.

 • Jurgen Van Den Bergh

  Botsen met de aarde? :) Ik dacht het niet. Dat spel brand op in de dampkring.

 • Vincent Foulart

  Niet te veel paniek. Dampkring rekent wel af met objecten van dat formaat.