Te hoge dosissen doen België afzien van deelname aan internationale klinische studie

AFP
België heeft ervoor gekozen om niet deel te nemen aan een grootschalige klinische studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar mogelijke behandelingen tegen Covid-19 , omdat daarbij te hoge dosissen aan hydroxychloroquine moeten worden toegediend. Dat staat vrijdag in L'Echo.

De WHO lanceerde de klinische studie ‘Solidarity' om te proberen een effectieve behandeling te vinden voor Covid-19. Daarbij krijgen patiënten naast de standaardzorg ook een van vier geselecteerde medicijnen toegediend. Meer dan honderd landen nemen ondertussen deel.

Ook ons land had interesse, maar koos uiteindelijk om niet mee te doen. De voornaamste reden daarvoor lijkt het gebruik van hydroxychloroquine - een van de vier geselecteerde behandelingen - te zijn. De door de WHO gevraagde dosissen van de werkzame stof die normaal tegen malaria wordt gebruikt, bleken veel hoger te liggen dan de dosering die doorgaans wordt gebruikt in ziekenhuizen. Omdat al verontrustende neveneffecten en een gebrek aan effectiviteit waren aangetoond, was de Belgische regering terughoudend.

"Die dosis werd in vraag gesteld door sommige ethische commissies en meerdere onderzoekers hebben beslist om patiënten niet aan die dosis van hydroxychloroquine bloot te stellen", bevestigt het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Daarnaast vraagt de WHO ook dat de deelnemende landen de verantwoordelijkheden als promotor van de studie op zich nemen, zegt het kabinet. "Dat terwijl ze zelf de controle over de studie behoudt", luidt het. "België had dus de rol van promotor van de studie op zich moeten nemen, wat ons land nooit doet.”
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rita Beysen

  Denk hier eens over na : De Big Pharma verdient niks aan een medicijn dat al 40 jaar goed werk doet tegen malaria en effectief "griep" neerslaat in 36h. De one World government wil de toekomstige slaven vaccineren en in hun kot houden, de lockdown moet permanent worden. Het verbieden van hydroxochloroquine is hetzelfde als uitmoorden van je bevolking. En onze "gekochte journalisten" moeten toch ook betaald worden zeker ?

 • Luc Eeckelaert

  Ze kunnen misschien eerst de negen ministers in België hun mening vragen.

 • Geert Thore

  In de Belgische ic zijn er procentueel minder mensen gestorven dan in andere landen. Er is een studie die erop wijst dat het middel hydroxycloroquine dubbel zoveel kans heeft op hartritmestoornissen. Dus groot gelijk dat België niet meedoet. Heb eens vertrouwen in onze Belgische topgeneeskunde Pierre en Jean.

 • pierre Van den Wijngaert

  België zal weer gelijk hebben? De honderd andere landen niet!! We zijn dan ook de slechtste leerling van allemaal en weten dus alles beter?

 • Jean Petermans

  Één mogelijk gevolg van die weigering kan zijn dat je als land ook dan achteraan in de wachtrij mag aansluiten als er een vaccin gevonden wordt.