Taaie leren laarzen samen met restanten van skelet gevonden in rivier Theems

Rondom de voeten van het skelet zat duidelijk een stevig paar leren laarzen.
MOLA Headlind Infrastructure Rondom de voeten van het skelet zat duidelijk een stevig paar leren laarzen.
Archeologen van MOLA Headlind Infrastructure ontdekten een nieuw skelet in de Theems in Engeland, dat dateert van de middeleeuwen. Samen met enkele beenderen bleven ook de leren kniehoge laarzen die de man droeg toen hij stierf, goed bewaard. Van degelijk schoeisel gesproken, schoeisel dat het de archeologen overigens erg makkelijk maakt om de identiteit van de man te achterhalen. 

Op de bodem van de Theems vonden enkele archeologen onlangs de restanten van een skelet van meer dan vijf eeuwen oud. Hij lag met zijn hoofd naar de grond gericht en zijn rechterarm boven het hoofd wat suggereert dat hij viel of geduwd werd.

Maar nog merkwaardiger: al waren de kleren al lang vergaan, rondom de voeten zaten nog enkele kniehoge laarzen. Die zijn bijzonder goed bewaard gebleven. Omdat het paar schoenen dat de man droeg toen hij stierf eerder uniek is, vroegen de archeologen zich af of zijn schoeisel wat meer over de identiteit van de man kon vertellen.

(Lees verder onder de foto)

MOLA Headlind Infrastructure

Leren laarzen in de middeleeuwen 

Van het skelet konden de archeologen alvast afleiden dat de man leefde omstreeks het jaartal 1400 à 1500. Omdat het toen -tijdens de middeleeuwen- eerder uitzonderlijk was om met zulke hoge leren laarzen rond te lopen, was de zoektocht naar enkele antwoorden niet zo moeilijk. De botten waren niet versierd met gouden, zilveren of koperen details dus rijk was de man alvast niet. 

Verder bleek nog dat de man met enkele gewrichtsaandoeningen kampte. Vooral zijn ruggengraat en heupgewricht waren ernstig aangetast wat op zware fysieke arbeid wijst. En vermoedelijk was de middeleeuwse man iets ouder dan 35 jaar de dag dat hij stierf.

Vermoedelijk ging het om een dokwerker, havenarbeider, visser of marinier. Vooral mariniers droegen destijds vaak leren laarzen. Dat bleek al uit eerdere vondsten waaronder het 16e-eeuwse oorlogsschip de Mary Rose dat dateert van de Tudordynastie. Het scheepswrak werd in 1971 ontdekt met aan boord nog meer dan 18.000 artefacten.

Geen kwaad opzet 

Misschien werkte hij aan de rivier en viel hij, misschien werd hij verrast door het tij, misschien was hij zo moe waarop hij viel, misschien had hij wel gedronken. Maar de onderzoekers geloven niet meteen dat er kwaad opzet mee gemoeid was.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Janssens

    Vermoedelijk, vermoedelijk. ik lees dus dat ze het niet weten en dat ze dat niet durven toegeven. Vermoedelijk leefde hij nog toen hij stierf.Vermoedelijk was zijn moeder een vrouw toen hij geboren werd.

  • robrecht Peeters

    in het harnas gestorven......