Studie legt gezonde bovengrens vast voor dagelijks aantal kopjes koffie

Photo News
Hoe is jouw werkdag vanochtend gestart? De kans is groot dat er koffie bij kwam kijken. Maar hoeveel kopjes mogen we nu eigenlijk zonder onze gezondheid op het spel te zetten? Een nieuw wetenschappelijk onderzoek legt dat maximumaantal kopjes per dag waarboven je je maar beter niet waagt op vijf.

Het zijn professor Elina Hyppönen en doctor Ang Zhou van de universiteit van Zuid-Australië die het meest recente onderzoek naar koffiegebruik hebben gevoerd en gepubliceerd. Zij ontdekten dat vanaf de zesde tas het risico op hartproblemen met 22 procent omhoog klimt. 

De onderzoekers bekeken de langetermijngevolgen van koffiegebruik op cardiovasculaire ziektes, die van hart en bloedvaten dus. Hyppönen schat het wereldwijde koffiegebruik op drie miljard kopjes per dag. “Het is dan ook van groot belang de limieten voor je gezondheid te kennen”, stelt ze. “En zoals wel vaker, draait alles om gematigdheid. Overdrijf en je gezondheid betaalt het cash.” 

Hoge bloeddruk

“De meeste mensen zijn het er wel over eens dat je zenuwachtig, prikkelbaar en zelfs misselijk kan worden als je veel koffie drinkt”, legt Hyppönen uit. “Dat komt omdat cafeïne je lichaam helpt om sneller en harder te werken. Maar waarschijnlijk is het ook een indicator dat je voorlopig je limiet hebt bereikt.”

“We weten dat het risico op cardiovasculaire aandoeningen vergroot door een hoge bloeddruk, wat een gevolg kan zijn van overmatig cafeïnegebruik”, gaat de professor van de universiteit van Zuid-Australië verder. “Om het hart en de bloeddruk gezond te houden, zouden de mensen hun kopjes koffie moeten beperken tot minder dan zes. Onze gegevens legden het kantelpunt op zes. Vanaf dan begon de cafeïne het cardiovasculaire risico in negatieve zin te beïnvloeden.”

De nieuwe studie is lang niet het enige onderzoek naar koffieconsumptie de laatste jaren. Ditmaal werden 347.077 deelnemers tussen 37 en 73 jaar oud eraan onderworpen. Het is wel de eerste keer dat er een bovengrens wordt aangegeven voor gezond koffiegebruik.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vega zosten

  Wat nooit verteld wordt is welke vetten in de koffieboon zit. Koffiebonen bevatten meerdere soorten vetten. Hoe je koffie maakt is ook van belang. In een filter blijven de vetten achter, zonder filter loopt het mee in je tas.

 • Emi De graeve

  met al die "studies" creëert men enkel jobs ! jobs ! jobs !!!!!

 • Leo Peeters -Duym

  Ik ben 66 en drink al dertig jaar zo’n twee liter zwarte koffie per dag. Prima bloeddruk, normale hartslag en ik slaap als een roos (ik ga vroeg slapen en heb maar zes uur slaap nodig). ’s Morgens ben ik een en al energie.

 • Bart Vandervelpen

  Wat een geldverspilling met al die studies

 • raymond van der craen

  Raymond mag niet meer drinken. Na het beperken van lekkere pintjes tot 6 per week mag ik nu ook geen koffie meer drinken. Ik stel me de vraag hoe komt het dan dat de mensen steeds ouder worden?