Studie: “Dosis natuur van twee uur per week geeft enorme boost aan onze gezondheid”

Het bekende Hallerbos in Halle.
Photo News Het bekende Hallerbos in Halle.
Dat we in de natuur tot rust kunnen komen, is geen geheim. Maar nu plakken wetenschappers ook een aanbevolen tijd op een deugddoend verblijf in het park of in het bos. Vanaf twee uur per week blijken de positieve gevolgen voor onze gezondheid en ons welzijn aanzienlijk. 

In tijden dat heel wat werknemers jaarlijks vaak langer thuis zitten met een burn-out dan dat ze op vakantie kunnen gaan, zijn ontspanningstips meer dan welkom. De natuur blijkt, volgens een nieuw onderzoek, een efficiënte rust- en zelfs geluksbrenger te zijn. De studie is gepubliceerd in Scientific Reports.

Dr. Mathew White van de University of Exeter Medical School vroeg met zijn team 20.000 Britten naar hun tijdsbesteding van de afgelopen week. Van wie amper of geen tijd had doorgebracht in de natuur, voelde een kwart zich niet echt lekker en beweerde zelfs de helft niet tevreden te zijn met hun leven - een graadmeter voor ons welzijn. Bij de groep die minstens twee uur in de natuur had gezeten, voelde slechts een zevende zich niet zo gezond en verklaarde een derde zich ontevreden met hun leven. Een dosis natuur van twee uur bleek ook voldoende: wie voor nog veel langer ging, ondervond geen noemenswaardige voordelen meer.

Voor iedereen

“Wat ons ook echt verbaasde, was dat dit van toepassing was voor zowat elke groep die we konden bedenken”, zegt Mathew White in The Guardian. Hij doelt daarmee op jong en oud, op arm en rijk, op mensen die in de stad en op het platteland wonen. Het klopte bovendien ook voor mensen met chronische ziektes of met beperkingen. “Buitenkomen in de natuur lijkt goed te zijn voor zowat iedereen”, concludeert White uit zijn onderzoek. “Je moet zelfs geen fysieke inspanningen doen, gewoon op een bankje zitten volstaat.”

Opvallend was verder dat het niet uitmaakte of de bevraagde personen de twee uur in de natuur in één ruk dan wel met verschillende tripjes hadden doorgemaakt, noch of dat in een stadspark, in een bos of op het strand was gebeurd. Tijd besteed in de eigen tuin werd niet in beschouwing genomen. Maar volgens White zag de helft van de mensen hun tuin alleszins meer als een opdracht dan als een ontspanning.

Wáárom de natuur zo’n positieve impact op het welzijn heeft, onderzocht White niet. Hij vermoedt dat het rustgevende gevoel daar niet vreemd aan is. “De meeste mensen staan constant onder druk. Dan zoek je een natuurlijke omgeving op, waar het rustig en ontspannend is, en waar je tijd hebt om dingen te verwerken.”
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pim pandoer

  In het artikel: 'Maar volgens White zag de helft van de mensen hun tuin alleszins meer als een opdracht dan als een ontspanning.' Goed gezien van de arbiter. Gazons bv zijn bovendien ecologische woestijnen en moesten verboden worden. Voor wanneer de anti-gazon partij?

 • Charlotte Van Dorpe

  Of: diegenen die zich al goed voelen gaan automatisch meer de natuur opzoeken dan iemand die zich niet goed voelt. En het in de natuur zijn, is niet de oorzaak van het zich goed voelen maar het gevolg. De kip en het ei, wat was er eerst?

 • Bart Warnez

  Een regelrecht pleidooi voor de betonstop! We moeten de laatste stukjes natuur niet verkavelen en de open ruimte tot bij de mensen brengen.

 • Claudia Rosseel

  @ Hans Anders: als iedereen gaat 'in de natuur' gaat wonen, schiet daarvan niets over en krijg je huisje, huisje, huisje en overal beton. Als men de bewoning in kernen concentreert, krijgt de natuur meer plaats en moet je gewoon even de woonkern uitwandelen of -fietsen om alleen nog natuur te zien.

 • robrecht Peeters

  Zoals een tuin omringd door veel groen zoals druivenranken, een hoogstam fruitboom voor de schaduw, luie zetel, interessant boek, vogelgefluit en laat dan de boeren dan maar dorsen.....