Exclusief voor abonnees

Stickertje houdt uw appel of mango twee weken langer vers

Een Belgisch biotechteam werkt samen met het Amerikaanse bedrijf StixFresh aan het stickertje.
RV Een Belgisch biotechteam werkt samen met het Amerikaanse bedrijf StixFresh aan het stickertje.
We gooien bijna de helft van ons vers fruit weg omdat het rot is voor we het opeten. Maar aan die immense verspilling zou nog dit jaar een einde kunnen komen. Een Belgisch biotechteam werkt samen met een Amerikaans bedrijf aan een stickertje dat het rottingsproces aanzienlijk vertraagt. “Ons zelfklevertje zorgt ervoor dat uw appelsienen of mango’s tot twee weken langer goed blijven”, zegt Patrick Van Dijck van het Centrum voor Microbiologie in Leuven.

Het oorspronkelijke idee komt van een Maleisiër. Zhafri Zainudin hoorde hoe een vriend van hem steen en been kloeg. “Als kleine fruitverkoper moet ik elke week de helft van wat ik in mijn stalletje heb liggen weggooien. Het wordt zo snel rot.” Zainudin dacht na over een goedkope, natuurlijke oplossing en kwam uiteindelijk uit bij de stickertjes die al op menig stuk fruit kleven. Als ik daarop stoffen kan aanbrengen die geleidelijk verdampen en de vrucht beschermen tegen schimmelinfecties, gaat het fruit langer goed blijven, was zijn basisidee.

Je hebt 28% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • SABINE TAVERNIER

  En welke schadelijke stoffen zitten in dat stickertje om ons fruit langer goed te houden???

 • Tommy Fonteyne

  Ik haat stickertjes op fruit.....

 • Tim Claes

  Fruit dat slecht wordt, vergaat op een natuurlijke manier. Gooi het op de composthoop en moeder natuur doet de rest. Een stickertje met allerlei chemische brol erop, en dat op elk stuk fruit en groente ... en dan maar klagen over de groeiende afvalberg. Enfin, eco-werf zal er wel een aparte afvalzak voor bedenken, zeker?

 • Kurt Winkelmans

  Hopelijk zijn de stickertjes gemakkelijk te verwijderen en zijn ze niet schadelijk

 • Noël Claes

  Kan er nog een ander stickertje bij dat het fruit laat groeien en van smaak kan voorzien ?