Exclusief voor abonnees

Sterrenkundige: “De mensheid kan niet naar Mars verhuizen”

Hollandse Hoogte / Eyevine /Thinkstock/AD Fotobewerking
“Wees zuinig op de aarde. Het is het enige ruimteschip dat we hebben”, waarschuwt Martin John Rees. In zijn boek Over de toekomst neemt de Britse sterrenkundige ons mee in de wereld van morgen.

Martin John Rees oogt klein voor een man waarin zoveel kennis en visie zit samengebald. Maar alleen de enorme beige bank in zijn riante woonkamer in Cambridge is hem enkele maten te groot. De astronoom en astrofysicus (76) reist met speels gemak door de tijd, door het heelal. Met een snelheid die nauwelijks is bij te benen.

Lord Rees Baron of Ludlow (zijn ‘deftige naam’) is een zeer gerespecteerd wetenschapper die sinds de jaren ‘60 een belangrijke bijdrage levert aan de sterrenkunde. In ruim 500 onderzoeksverslagen heeft hij de mensheid meer begrip bijgebracht over onze kosmos. Over het begin van het heelal, over de vorming van sterrenstelsels, donkere materie en de mogelijkheid van een ‘multiverse’, meer dan één heelal.

Je hebt 14% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Catherine MISTIAEN

  De eerste zinnen van Genesis moet je gelezen hebben ... om het te geloven.

 • luc meeus

  Ik vreesde het al. Men moet eigenlijk al die studies (sterrenkundige),niet gedaan hebben om dat te weten. Als het niet anders kan, dan nog liever naar de maan.

 • danny buyse

  De wereldbevolking is nu 7,6 miljard en in het jaar 2100 zouden we met meer dan 11 miljard zijn. Wie wil er in het jaar 2100 leven? Ik zal er niet meer zijn in ieder geval of misschien ergens anders beneden of boven maar zal het ook niet komen vertellen.

 • pol van de velde

  De aarde is de enige planeet in ons zonnestelsel waar menselijk leven mogelijk is. Zelfs met water op Mars kan je daar maar beperkt overleven, er is geen zuurstof. Ook de straling is er dodelijk. Waarom zou met in een krot gaan wonen als je de mooiste villa ter beschikking hebt? De aarde is misschien één van de mooiste planeten die er bestaan. Enige negatieve aan de mens, hij vermenigvuldigt zich aan een tempo dat het binnen afzienbare tijd fataal wordt, ook op deze mooie planeet.

 • romy verhove

  Wie gaat verhuizen naar een woestijn zoals mars ?veel su6 ik blijf dan liever op deze aardbol !