Stem van overleden Stephen Hawking wordt met speciale boodschap naar zwart gat gebeamd

Wijlen professor Stephen Hawking in 2015.
AP Wijlen professor Stephen Hawking in 2015.
In Londen vindt vandaag een herdenking plaats van de op 14 maart overleden wereldberoemde Britse kosmoloog Stephen Hawking. Het gebeuren sluit ook aan bij zijn onderzoekswerk.

De plechtigheid in Westminster Abbey begint om 13.00 uur en zal wellicht een uur duren. Een reeks mensen zal het woord voeren zoals Tim Peake, een Britse astronaut van het Europese Ruimtevaartbureau ESA. Duizend gewone mensen zullen naast door de familie uitgenodigde gasten de herdenking kunnen bijwonen, bij lot getrokken uit 25.000 aanvragen voor tickets.

De as van de professor aan de Universiteit van Cambridge wordt bijgezet tussen de graven van andere monumenten van de wetenschap, Sir Isaac Newton en Sir Charles Darwin.

Boodschap van hoop en vrede op muziek

De Griekse toetsenvirtuoos Vangelis heeft ook een speciaal stukje muziek gecomponeerd. Daarop zijn woorden van Hawking zelf opgezet die volgens zijn dochter Lucy een "boodschap van vrede en hoop" zijn, "omtrent eenheid en onze nood om in harmonie samen te leven op deze planeet". Dit alles wordt vanuit een grondstation van ESA in Spanje de ruimte ingestuurd, in het bijzonder naar het dichtstbijzijnde zwart gat, 1A 0620-00. Dit bevindt zich in een binair systeem op ruwweg 3,300 lichtjaar van ons.

De woorden van Stephen Hawking die vandaag naar een zwart gat zijn uitgezonden, zijn getrokken uit een toespraak die de op 76-jarige leeftijd overleden wetenschapper enkele jaren geleden heeft gehouden en waarin hij de mensheid heeft opgeroepen "samen te werken om de planeet te redden". Dit heeft de wetenschappelijke hoofdadviseur van het Europese Ruimtevaartbureau ESA, Mark McCaughrean, vandaag aan het Franse persbureau AFP gezegd. "Het is een zeer pakkende passage", aldus de medewerker van ESA.

Wanneer het signaal binnen 3.500 lichtjaar aankomt, zal het echter "zeer, zeer zwak" zijn, zegt de wetenschapper van het Europese Ruimtevaartbureau.

Even gewichtloos

Hawking, geboren op 8 januari 1942, heeft in het bijzonder onderzoek gedaan naar zwarte gaten, naast singulariteit in het heelal. Zijn boek 'A Brief History of Time' werd een bestseller.

De wetenschapper leed aan ALS, bracht een groot deel van zijn leven in een rolstoel door en praatte via een stemcomputer. Wat niet wegnam dat hij een parabolische vlucht maakte om enkele ogenblikken lang gewichtloos te zijn, en dat hij ruimtetoerist zou worden met Virgin Galactic, het bedrijf van de Britse miljardair Richard Branson.

Stephen Hawking op het moment dat hij even gewichtloos in de ruimte zweeft.
EPA Stephen Hawking op het moment dat hij even gewichtloos in de ruimte zweeft.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Guy De Smet

    En nu binnen 6.600 jaar wachten op een antwoord van dat zwart gat. Zot worden doet gene zeer zeggen ze....maar der is toch iets van.

  • Bernd Vaes

    Een opname van zijn stem naar een zwart gat sturen? Tja, een symbolische daad, meer niet. Hawkins was een uitzonderlijk iemand die mathematisch veel bereikt had. Maar het grote gevaar van mathematische benadering van het universum is, dat het ver weg gaat van de fysische benadering van het universum. Einstein ging nooit zover, nam deze mathematische risico’s niet of slechts minimaal.

  • Raoul Rouma

    En heeft Kabila bedankt?