SpaceX stelt lancering van 60 internetsatellieten op het nippertje uit door een software-update

De lancering van Starlink werd voor een tweede keer uitgesteld. Volgende week zou er een nieuwe kans zijn.
AFP De lancering van Starlink werd voor een tweede keer uitgesteld. Volgende week zou er een nieuwe kans zijn.
Twee uur voordat SpaceX – het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf van Elon Musk – zestig internetsatellieten zou lanceren, werd de take-off voor een tweede keer uitgesteld. Ditmaal was een software-update verantwoordelijk voor de vertraging. Volgende week plant het ruimtevaartbedrijf een nieuwe poging: derde keer, goede keer?

“Uitstel om de software van de satellieten bij te werken en alles driedubbel te checken”, zo meldde het ruimtevaartbedrijf kort via een Twitterbericht. “We willen er altijd alles aan doen om het succes van onze missies te vergroten, over een week is er een volgende lanceringsmogelijkheid.”

Maar drie uur voor het bericht van uitstel, deelde SpaceX nog de veelbelovende boodschap: “Starlink en Falcon 9 zien er goed uit”. Ze zouden anderhalf uur de tijd hebben om de Falcon Heavy, de tweetrapsraket van SpaceX, af te vuren. 

Uiteindelijk werd de veelbelovende lancering van Starlink op het laatste nippertje (twee uur voor take-off) nogmaals uitgesteld. Terwijl hevige wind de vorige keer de oorzaak was van uitstel, is een software-update dat nu.

Supersnel internet

Starlink is de naam dat het veelbelovende project van SpaceX kreeg. Het initiatief zal uiteindelijk zo’n 12.000 satellieten het luchtruim insturen om de hele wereld van breedbandinternet of supersnel internet te voorzien.

De satellieten – die overigens 227 kilogram per stuk wegen – worden telkens per zestig gelanceerd. De eerste exemplaren moesten eigenlijk twee dagen geleden (15 mei) al afgevuurd worden, maar toen was de wind te hevig. Gelukkig was er een dag later opnieuw een opportuniteit, maar ook die werd, op het nippertje, niet gegrepen.

Eenmaal er 720 satellieten – dat zijn 12 lanceringen - in een baan rond de aarde cirkelen, kan er alvast supersnel internet aangeboden worden. En volgens Elon Musk, CEO van SpaceX en Tesla, ziet de toekomst er bijzonder rooskleurig uit. Als alles goed gaat, zouden we binnen een jaar al gebruik kunnen maken van het breedbandinternet.

Normaal zou de lancering op 15 mei hebben plaatsgevonden, maar ook die werd uitgesteld, te wijten aan hevige wind.
AFP Normaal zou de lancering op 15 mei hebben plaatsgevonden, maar ook die werd uitgesteld, te wijten aan hevige wind.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.