SpaceX-raket vertrekt naar de ruimte met serre om tomaten te kweken

De SpaceX-raket heeft aan boord een 'tomatensatelliet', waarmee men wil onderzoeken of het mogelijk is om in de ruimte tomaten te kweken.
German Aerospace Center De SpaceX-raket heeft aan boord een 'tomatensatelliet', waarmee men wil onderzoeken of het mogelijk is om in de ruimte tomaten te kweken.
Wetenschappers sturen vermoedelijk maandagavond vanuit California een raket de ruimte in met aan boord de ‘tomatensatelliet’ Eu:Cropis. Daarmee willen ze uitzoeken of het mogelijk is om voedsel te kweken op andere planeten.

Een Falcon 9-raket van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX zou de Eu:Cropis-satelliet eigenlijk vorige week woensdag al de ruimte inschieten, maar dat werd toen uitgesteld naar zondagavond/vanavond. Maar ook die lancering gaat nu niet door, meldt het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart DLR. Technici hebben meer werk aan de draagraket dan initieel gepland, klinkt het. 

Mars

De kleine Eu:Cropis-satelliet heeft tomatenzaadjes en een soort serre aan boord, waarin wetenschappers willen proberen om tomaten te laten groeien in een zwaartekracht die overeenstemt met die op de maan en Mars. Bedoeling is om te zien of mensen ooit eigen voedsel zouden kunnen kweken op andere planeten, maar ook om astronauten die zich nu al in de ruimte begeven in de toekomst van vers voedsel te kunnen voorzien.

De raket wordt vanuit de Amerikaanse staat Californië de ruimte ingeschoten. De lancering is nu vermoedelijk voor maandagavond. 

In deze serre wil men in de ruimte proberen om tomaten te kweken.
German Aerospace Center In deze serre wil men in de ruimte proberen om tomaten te kweken.
German Aerospace Center

Bekijk ook:
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • François Defosse

  hoe gaan we weten of die tomaten te vreten zijn?

 • Matt Casters

  De CO2 uitstoot voor heel SpaceX is rond de 4000 ton per jaar. Dit is evenveel als een 1500 benzine auto's. Dus met andere woorden bijna niks. En toch wil SpaceX brandstof van CO2 kunnen maken met hernieuwbare energie. Niet enkel voor op aarde maar ook om Mars te kunnen bijtanken en terugvliegen.

 • guido vermeyen

  Tomaten kweken in volle grond...hopelijk zijn het geen watertomaten zonder smaak.

 • Ludo Wouters

  Dat wist ik ook Koen, maar dan de zwaartekracht van de maan of die van mars????

 • louis pippers

  heel goed voor het milieu en de opwarming van de aarde wanneer hiertegen een betoging