Snelste supercomputer ter wereld komt in VS: 200.000.000.000.000.000 berekeningen per seconde

Computer weegt 340 ton, 300 km kabels

De supercomputer weegt 340 ton.
Oak Ridge National Laboratory De supercomputer weegt 340 ton.
De Verenigde Staten krijgen de snelste supercomputer ter wereld. Summit, gaat het apparaat heten. Hij kan 200 biljard (miljoen maal miljard) ofwel 200.000.000.000.000.000 berekeningen per seconde uitvoeren. 

"Als elke persoon op aarde één berekening per seconde uitvoert, zou de hele wereldbevolking 305 dagen nodig hebben om te doen wat de Summit in één seconde kan doen'', aldus de wetenschappers achter het project.

De supercomputer is door IBM ontwikkeld voor het ministerie van Energie. Hij kostte ongeveer 200 miljoen dollar. De Summit werd vandaag onthuld bij het nationaal laboratorium Oak Ridge in Tennessee. Hij moet straks worden gebruikt om bijvoorbeeld onderzoek naar kanker, medicijnverslaving en het heelal te doen. Hij heeft 250 petabytes opslagruimte, genoeg voor ongeveer 50 miljoen films.

De installatie weegt meer dan 340 ton en de kabels erin zijn in totaal bijna 300 km lang. Om alle systemen te koelen stroomt er meer dan 15.000 liter water per minuut door de leidingen.

De Verenigde Staten waren het snelheidsrecord in 2013 kwijtgeraakt aan China. De snelste supercomputer is nu de Sunway TaihuLight, die in de stad Wuxi staat. Die kan 93 biljard berekeningen per seconde uitvoeren, minder dan de helft van de Summit.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mark Daenen

  Leuk om encryptie mee te kraken (RSA bijv).

 • Pieter Vandewoestyne

  De ideale computer om bitcoins mee te minen.

 • Kelly Verlinden

  Kan er Battle Royale op gespeeld worden?

 • Sam Brown

  Je gelooft toch niet dat ze die gaan gebruiken om de mensheid te helpen met onderzoeken naar bv kanker.Droom gerust verder dan.

 • Toby Huyghebaert

  En niet eens een kwantum computer...