Slapende vulkaan wordt voor het eerst wakker: "Er is niets waarmee we deze uitbarsting kunnen vergelijken"

De vulkaan op het eiland Kadovar spuwt een aswolk de lucht in
REUTERS De vulkaan op het eiland Kadovar spuwt een aswolk de lucht in
De slapende vulkaan op het eiland Kadovar, voor de kust van Papoea-Nieuw-Guinea, is voor het eerst in zijn geschiedenis uitgebarsten. Het is moeilijk te voorspellen wat er vervolgens gaat gebeuren. We kunnen deze eruptie met niets vergelijken, zeggen vulkanologen.

De volledige bevolking van het eiland is uit voorzorg geëvacueerd. Het gaat om ongeveer 600 bewoners. Er vielen voorlopig geen slachtoffers.

De 365 meter hoge vulkaan barstte afgelopen weekend op spectaculaire wijze uit. Voor het eerst in zijn geschiedenis spuwde de vulkaan een aswolk hoog de lucht in.

Lava en dikke stofwolken bedekken Kadovar en slaan ook neer op naburige eilanden. De wolk vormt nog geen gevaar voor de luchtvaart, maar indien de wind draait kunnen de vliegoperaties op de Wewak-luchthaven in Papoea-Nieuw-Guinea getroffen worden.

Voor vulkanologen is de eruptie de eerste grote verrassing van 2018. Het is voor de wetenschappers alvast een raadsel waarom de vulkaan net nu wakker is geworden.

"Explosief"

Het zou er wel eens "explosief" kunnen aan toegaan met tsunami's en aardverschuivingen, vrezen vulkanologen. "Het eiland is ontzettend steil waardoor meerdere aardverschuivingen zich kunnen voordoen waarna tsunami's waarschijnlijk zijn", verklaarden wetenschappers van het 'Rabaul Volcanological Observatory' in een rapport. "De situatie op het eiland is kritiek. De wolken worden dikker aan een schrikbarend tempo", zei Tom Kelly van het naburige eiland Kopar.

"Er zijn geen data die aantonen dat de vulkaan op Kadovar ooit al is uitgebarsten", zegt Chris Firth, vulkanoloog van de Australische Macquarie University.

Wetenschappers vermoeden echter dat het eiland een van de twee “brandende eilanden” is waarover de 17de-eeuwse avonturier William Dampier schreef. Dampier heeft mogelijk de laatste uitbarsting van de vulkaan geregistreerd tijdens zijn zoektocht naar “Terra Australis”, het “mythologische” zuidelijke continent, aldus Firth. 

Vulkanologen zullen nu het gedrag van de vulkaan verder onderzoeken. “Het is moeilijk om te voorspellen wat kan gebeuren, aangezien er niets is waarmee we de uitbarsting kunnen vergelijken”, besluit Firth.

REUTERS30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Van Biesen

  Wetenschap...zoek eens uit hoe het komt dat Captain Cook Antarctica niet gevonden heeft destijds, het mythische 'terra australis', dat is ook heel vreemd. Bekijk de afstand die hij afgelegd heeft tijdens het zoeken naar een ingang om te landen en kom dan eens terug met jullie 'wetenschap'.

 • Wilco van Wijnen

  oei, snel een roetfilter erop want anders dikke boete!

 • john weeda

  Volledig met je eens Caroline. De minachting voor de wetenschap kent hier geen grenzen... Ik stel voor dat mensen die een probleem hebben met wetenschap er ook geen gebruik meer van maken...

 • CAROLINE NAGEL

  Onwetendheid is niets om trots op te zijn. Minachting hebben voor wetenschap is hypocriet. Als je niets wil weten van wetenschap, ga dan in een hol wonen en hoop dat er eten in je mond valt. Alles is wetenschap, alles is wiskunde. Als je het niet wetenschappelijk kunt bewijzen, is het verzonnen. Wetenschappers studeren (meestal) tot aan hun dood, kijk naar David Attenborough of Stephen Hawkins.

 • rudy liessens

  Slaapliedje voor de vulkaan zingen