Skelet van 13-jarig meisje maakt mysterie rondom Egyptische piramide nog groter

Het meisje was vermoedelijk 13 jaar oud en lag in foetushouding in de graftombe in Meidoem.
Egyptian Ministry of Antiquities Het meisje was vermoedelijk 13 jaar oud en lag in foetushouding in de graftombe in Meidoem.
In Egypte hebben archeologen het skelet van een 13-jarig meisje ontdekt dat vlakbij een mysterieuze piramide begraven lag. Het meisje lag in foetushouding in de lege tombe van een oude begraafplaats. 

De piramide vlakbij de begraafplaats is zo’n 4.600 jaar oud – net als het meisje - en bevindt zich in Meidoem, een plaats ten westen van de Nijl in Egypte.

Het meisje lag moederziel alleen in de graftombe, al vonden de archeologen in de rest van het grafmonument wat meer attributen waaronder twee dierenhoofden (waarschijnlijk afkomstig van stieren) en versierde vazen. Vermoedelijk gaat het om offers, maar of die voor het jonge meisje bestemd waren, betwijfelen de onderzoekers. Verder nog werden de restanten van een stenen muur gevonden. Waarschijnlijk scheidde die muur de begraafplaats van het volk duidelijk af van de potentiële graftombe van de farao.

Mysterieuze piramide

De piramide in Meidoem is al vaker onderwerp van archeologisch onderzoek geweest. Dat onderzoek kon slechts een tipje van de sluier lichten. Wat archeologen (vrijwel) zeker weten, is dat de piramide gebouwd werd in opdracht van farao Snofroe. Die farao liet tijdens zijn heerschappij maar liefst vier piramides bouwen, waarvan twee grote en twee kleinere. Dat zijn er uitzonderlijk veel. Archeologen konden nog geen concreet antwoord formuleren op de vraag waarom hij dat deed. Met vallen en opstaan, testte de farao vermoedelijk de beste manier uit om een mooie graftombe te bouwen.

De piramide van Meidoem lijkt die theorie te bevestigen. De piramide werd eerst als trappenpiramide gebouwd, het geheel had dus de vorm van een trap. Het getrapte uitzicht van de piramide transformeerde doorheen de tijd tot een ‘echte piramide' met gladde oppervlaktes die over de trappen gebouwd werden. Waarom en hoe dat precies gebeurde, is niet duidelijk. 

(Lees verder onder de foto)

Wat er overblijft van de piramide in Meidoem is een torentje en wat puin.
Getty Images/iStockphoto Wat er overblijft van de piramide in Meidoem is een torentje en wat puin.

Oorspronkelijk was de piramide zo’n 93 meter hoog. Het glorieuze complex stortte echter in waardoor er momenteel slechts een torentje en wat puin te ‘bewonderen’ is. 

Grootste piramidebouwer

Farao – en berucht piramidebouwer – Snofroe zou trouwens een uitstekende leermeester zijn geweest. Hij was immers de vader van farao Cheops. Die slaagde erin om ’s werelds grootste en bekendste piramides (piramides van Gizeh) te bouwen.

Er werden in de graftombe ook dierenhoofden teruggevonden, vermoedelijk zijn die afkomstig van stieren.
Egyptian Ministry of Antiquities Er werden in de graftombe ook dierenhoofden teruggevonden, vermoedelijk zijn die afkomstig van stieren.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nick Lersberghe

  @Johan Van BiesenBiesen En we mogen aannemen dat jij een Egyptoloog bent, zonder problemen hierogliefen kan lezen en zeer veel muren/rollen papyrus hebt kunnen bestuderen? Of ergens iets opgevangen en naief genoeg om het zomaar te geloven?

 • Johan Van Biesen

  De pyramides werden niet gebouwd door de Farao's, maar door een vorige beschaving, ze stonden daar al duizenden jaren, van voor de ijstijd, ze zijn dus al minstens 15000 jaar oud. Het beste bewijs is te zien in de hierogliefen, geen enkele die aantoont hoe ze de pyramides gebouwd hebben, zelfs geen stukje papyrus, als dat geen belletje doet rinkelen...

 • Bart Werbrouck

  Laat ons maar onze dochter hier begraven dachten het werkvolk van toen. De farao zal het niet weten en toch krijgt ze een behoorlijke begraafplaats in de buurt van de farao, in de plaats van zo maar een put in de grond.

 • Mylène Koppyn

  Dat is echt geen klein torentje. Nog altijd indrukwekkend in het echt en behoorlijk hoog. Ook binnenin indrukwekkende granieten galerij en vervolgens sobere grafkamer na flink wat klimwerk. De pyramide ligt behoorlijk 'off track' en er komen daardoor weinig toeristen.

 • aaron aerts

  Hoe lang proberen ze dat nog melken. Mystiek? nee, het is heel saai. En het doet niets. En er is niets gevonden. Mensen van 1000-en jaren geleden waren ook met een rijke cultuur en waren heel wat meer aangepast aan de wereld en sociale structuren als wij. Heel simpel.