Satellieten moeten geheimen van Mercurius ontrafelen

Mercurius.
thinkstock Mercurius.
Tijd voor een bijzondere ruimtemissie naar de planeet Mercurius: een Europese satelliet zal in de nacht van vrijdag op zaterdag -om 3.45 uur Belgische tijd- gelanceerd worden vanuit Frans-Guyana. Tegelijkertijd reist een Japanse satelliet mee, samen zullen ze de planeet onderzoeken.

Mercurius is de eerste en de kleinste planeet van ons zonnestelsel. Vanwege de nabijheid van de zon is het heel moeilijk om er te komen. De satellieten vliegen na vertrek één keer langs de aarde, twee keer langs Venus en zes keer langs Mercurius. Pas in 2026 komen ze in een baan rond de planeet. 

De omweg moet voorkomen dat de zon de satellieten meesleurt en opslokt. Door de zon is er heel weinig bekend over Mercurius. Wat tot nu toe ontdekt is, roept veel vragen op bij wetenschappers.

Tien rondjes per dag
De Europese satelliet heet MPO. Hij zal tien rondjes per dag rond Mercurius draaien, en dat minstens één jaar lang. De missie moet onder meer duidelijk maken waaruit het oppervlak van de planeet bestaat. Bovendien zal de zwaartekracht gemeten worden, en dat kan dan weer iets zeggen over het binnenste van de planeet. 

De Japanse sonde Mio moet kijken naar de omgeving van Mercurius, waaronder de zogeheten zonnewind. Dat is een stroom geladen deeltjes van de zon, die de planeet continu bombardeert.

Zo dicht bij de zon is het extreem warm, ongeveer 450 graden Celsius. Dat is in principe 'dodelijk' voor satellieten. De Europese sonde is daarom voorzien van een 'koeldeken’ die in het Nederlandse Noordwijk getest is. Die zorgt ervoor dat het binnen tussen de min 40 en plus 20 graden blijft. “Knus genoeg voor onze instrumenten”, aldus onderzoeker Johannes Benkhoff.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Louis Smeekens

  Mi en Ricardo, weet dat je hier kan reageren door diezelfde wetenschap. Weet dat alles wat je gebruikt in je dagelijks leven door die wetenschappers is ontwikkeld, jawel, alles!. Zonder liep je nog rond met....neen, zonder knuppel.

 • Marc Baeyens

  Spannend, dat zal onze kennis, ook van de aarde, zeker vooruit helpen.

 • Erik Van de Velde

  @Mi Janssens, er zijn momenteel acht (8) actieve marsmissies. Er zijn 2 missies onderweg en in 2020 zijn er nog eens 5 internationale marsprojecten gepland. Niet zo moeilijk om even de 'facts' te checken. Wat centen betreft: de totale kosten van deze initiatieven samen... bedragen een stuk minder dan het persoonlijk kapitaal van de rijkste Belg. Relatief, niet? Overigens: de aarde is ook het onderwerp van ruimtevaartstudies.

 • Tim Provost

  @Mi Janssens, er worden al miljarden geïnvesteerd in het bestuderen van onze aarde vanuit de ruimte. Daarbij levert exoplanetair onderzoek ook een enorme hoeveelheid aan informatie (kijk naar het uit de hand gelopen broeikaseffect op venus). Als laatste punt wordt er ook nog eens 10x al is het geen 100x meer uitgegeven aan het militair budget in de USA

 • Ricardo Cours

  Mi, kan je geen ongelijk geven. Maar wetenschappers geven nu eenmaal graag geld uit aan zaken waar de mensheid nu nog niks aan heeft.