Russische astronauten maken van schoonmaakklus een ruimtefeestje

Oleg Kononenko tijdens een eerdere ruimtewandeling (archiefbeeld).
REUTERS Oleg Kononenko tijdens een eerdere ruimtewandeling (archiefbeeld).
Twee Russische kosmonauten, gezagvoerder Oleg Kononenko en technicus Aleksej Ovtsjinin, zijn even voor zessen begonnen aan ruimtewandeling van zo’n 6,5 uur. Het doel van het uitstapje is onderhoud aan de buitenkant van het internationale ruimtestation ISS, en dan met name aan het Russische deel ervan. Maar, er was ook tijd voor een feestje.

Het Russische ruimteduo zal tijdens de wandeling onderdelen van experimenten en wat oude kabels opruimen. Ook moeten de ramen van het Russische segment nodig worden gelapt, meldt ruimtevaartorganisatie NASA. Voor Kononenko, voor wie het de vijfde sprong in het luchtledige wordt, een koud kunstje. Zijn collega maakt echter zijn debuut buiten het ISS.

De enige Russische ruimtewandeling die dit jaar staat gepland, is ook om andere reden een feestelijke: morgen is het de verjaardag van Alexei Leonov (30 mei 1934) die op 18 maart 1965 als eerste mens ter wereld een wandeling door het zwerk maakte. Dat uitstapje duurde overigens slechts 12 minuten, wat in die tijd een prestatie van ongekend formaat was.

Leonov viert morgen zijn 85ste verjaardag en Kononenko en Ovtsjinin hadden hun ruimtepakken daarom versierd met een verjaarwens voor hun illustere voorganger. ‘Eerste ruimtewandelaar’ en ‘Gelukkige verjaardag, Alexei Arkhipovich’, valt er te lezen. Arkhipovich is Leonovs familienaam. Buiten het ISS namen zij een video voor de bejaarde ruimtewandelaar. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.