Rusland stuurt humanoïde robot Fiodor naar ISS

AFP
Rusland heeft bij een test met een gemoderniseerde Sojoez-draagraket en een onbemande Sojoez-capsule de humanoïde robot Fiodor naar het Internationaal Ruimtestation ISS gelanceerd. Het ding zal daar meerdere testen uitvoeren.

Van op de basis Bajkonoer in Kazachstan vertrok om 05.38 uur Belgische tijd een Sojoez-2.1a draagraket. Die slingerde de onbemande capsule Sojoez-MS-14 naar het ISS.

Deze gemoderniseerde Sojoez-draagraket moet voor bemande vluchten de sinds 2002 ingezette Sojoez-FG vervangen die ook Frank De Winne in de ruimte heeft gebracht. Het model 2.1a heeft ook al een Russische vrachtruimteschip van het type Progress gelanceerd, na sinds 2004 voor satellietlanceringen te zijn ingezet.

Eén lancering met een Progress mislukte, vandaar de test met een Sojoez-capsule die voor het eerst niet bemand is.

AFP

De capsule moet zaterdag om 07.30 uur Belgische tijd koppelen aan de Russische Pojsk-module van het ISS en vertrekt op 6 september om 20.13 uur Belgische tijd.

De capsule vervoerde alleen vracht, waaronder een humanoïde robot, die 1,80 meter groot is en bijna 160 kilogram weegt. Fiodor, alias Skybot F850, is een Russische voornaam, maar luidt in het Engels Fedor. Dat staat voor “Final Experimental Demonstration Object Research”.

EPA

Fiodor heeft een eigen Instagram- en Twitterprofiel, waarop volgers een blik krijgen in het dagelijkse leven van de robot. Zo is te zien hoe Fiodor leert om een fles water te openen.

Aan boord van de ISS zal de robot verschillende taken uitvoeren onder toezicht van de Russische kosmonaut Aleksandr Skvortsov. Hij kwam een maand geleden in de spacemeccano aan. Hij zal de vaardigheden van Fiodor testen onder micro-zwaartekracht. Een van de belangrijkste vaardigheden van de robot is dat hij menselijke bewegingen kan imiteren, waardoor hij astronauten kan helpen of taken van hen kan overnemen.

  “Hij moet vijf of zes taken uitvoeren die een geheim blijven”, zei Jevgeni Doedorov, de verantwoordelijke van het bedrijf dat Fiodor ontwikkelde.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan hertogs

  Ik heb 8 jaar in Rusland overal gewerkt en op veel plaatsen waar een niet Rus niet binnen komt...ongelooflijk wat ik daar heb gezien vooral op militair gebied! Amerikanen kunnen daar een poeppie aan ruiken! Slimme mensen. Indien de Amerikanen zouden beseffen hoe diep Rusland in hun geheime archieven zit ze zouden verschieten onder hun neus en ze beseffen het niet eens!

 • Jacques De Cocker

  Knap stuk technologie van Rusland.

 • guido vermeyen

  Dat is nog maar een begin, die robotten verbeteren zienderogen in gebruik...niet meer te stoppen, en waarom niet, boeiend...

 • Johannes Smikkelson

  Fiodor hoor je "Fedor" te schrijven.

 • Ilyasse Bader

  de reden waarom ze een menselijke robot nabootsen is om het leven visueel te analyseren via een robot , zodat de reacties op bepaalde zaken menselijk zijn en dan bekijken ze de mogelijkheden voor ons.(toekomst gericht)