Ruimtevaarders van Sojoez-capsule krijgen tweede kans, maar uitstel voor experimenten aan boord van ISS

De lancering in Kazachstan liep gisteren mis.
Photo News De lancering in Kazachstan liep gisteren mis.
De twee bemanningsleden van de Sojoez-capsule die gisteren een noodlanding moest maken, zullen in het voorjaar van 2019 opnieuw naar het internationaal ruimtestation ISS kunnen gaan. Dat heeft het Russische ruimtevaartagentschap Roskosmos meegedeeld.

De lancering op de basis Bajkonoer in Kazachstan was gisteren misgelopen. De capsule kon gelukkig wel een noodlanding maken. De twee inzittenden -Nick Hague en Alexey Ovchinin- bleven ongedeerd. Ze keren vandaag terug naar Moskou.

"Die jongens zullen zeker vliegen", laat de directeur van Roskosmos via Twitter weten. "We plannen hun vlucht in het voorjaar van volgend jaar."

ISS zonder bemanning

De bemande lanceringen van Sojoez-raketten worden opgeschort tot de juiste oorzaak van het ongeval bekend is. Daardoor dreigt ook het schema voor de bemanningswissels in het ISS in de war te raken. 

Roskosmos benadrukt wel dat het in principe mogelijk is om het internationaal ruimtestation onbemand achter te laten. "In theorie kan het ISS zonder bemanning worden gelaten. Er is een onbemande procedure vastgelegd", zegt Sergei Krikalyov, de Roskosmos-directeur voor de bemande ruimtevluchten. "Maar we zullen al het mogelijke doen om dat te vermijden."

Uitstel van experimenten 

De verschillende experimenten aan boord van het ISS zullen in ieder geval wel vertraging oplopen. Dat zegt het Europees ruimtevaartagentschap ESA. Hoeveel experimenten exact beïnvloed worden, is nog niet duidelijk. De tests zullen wel degelijk plaatsvinden, maar op een later tijdstip benadruk ESA-topman Jan Wörner. 

De drie astronauten die zich op dit moment in het ruimtestation bevinden, voeren onder meer testen uit naar het effect van gewichtloosheid op mensen.

Alexey Ovchinin en Nick Hague met tussenin Dmitry Rogozin, de directeur van Roskosmos.
REUTERS Alexey Ovchinin en Nick Hague met tussenin Dmitry Rogozin, de directeur van Roskosmos.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.