Ruimtetuig gelanceerd dat als eerste ooit de zon zal bezoeken

AFP
Op Cape Canaveral in het Amerikaanse Florida is zondag om 03.31 uur lokale tijd (09.31 uur Belgische tijd) met succes de zonnesonde Parker gelanceerd. De lancering gebeurde een dag later dan oorspronkelijk voorzien vanwege een technisch probleem op het allerlaatste moment.

De Parker Solar Probe-missie is de eerste die de zonnecorona zal betreden. De sonde zal in een periode van 7 jaar 24 banen rond de zon afleggen. Verschillende keren zal ze zich op een afstand van minder dan 7 miljoen kilometer van de oppervlakte van de zon bevinden, en daar temperaturen tot 1.127 graden Celsius tegenkomen. Geen enkel ander ruimtetuig kwam ooit dichter bij de zon.

De missie heeft ook een Belgisch kantje. Het ruimtevaartcentrum van de universiteit van Luik ontwikkelde namelijk één van de vier instrumenten aan boord: de WISPR of Wide-Field Imager For Solar Probe Plus. Dat zijn twee telescopen die opnames maken van de corona en de zonnewind.

Uitgesteld

Normaal zou de sonde gisteren al gelanceerd worden, maar NASA moest dat tot twee keer toe uitstellen. Er was een probleem met de druk van het heliumgas, dat gebruikt wordt als koelstof.

AP
AP35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • mich lee

  ines laheye, als je de maanlanding niet geloofd, je kan de sporen van de maanjeep nog steeds zien met een krachtige telescoop

 • Dirk Thyssen

  Volgens mij gaan ze ontdekken dat de zon zeer warm is .

 • Marco Maerten

  Ferdinand,u blijft ontkennen,ik had niet anders verwacht. Bekijk eens de zomers EN winters in de vroegere jaren van lage zonneactiviteit. Geen enkele hittegolf,zelfs sneeuwbuien tot begin van de zomer. De stijging van CO-2 is de laatste deccenia vrijwel volledig te wijten aan menselijke activiteiten. U aversie tegen die wetenschappers is hemeltergend.

 • emiel wouters

  Ja Ferdinand, maar dan liepen we wel met één berenvel. tegen nu 10 stuks om het warm te hebben. En al die technologie. laat mij niet lachen hoor, als zelf de winkel uitbater van een computerwinkel bij mij komt om zij windows 10 te installeren. Wat zijn we dan nog met die nieuwe technologie. En GPS stuk. weten de jeugd nog dat er hiervoor landkaarten bestonden. En weten ze hoe dit werkt. of wachten ze ook tot als de kaart spreekt om af te draaien. Oei heb ik iets moeilijk gezegd?

 • Ferdinand Engelbeen

  Als we nooit hadden geïnvesteerd in schijnbaar nutteloze wetenschap dan liepen we nu nog in berenvellen rond met een gemiddelde levensverwachting van 25 jaar... Beter weten waarom er uitbarstingen zijn op de zon kan voorkomen dat elektrische en elektronische apparaten op aarde en satellieten in de ruimte (GPS, communicatie) het begeven. Om van weersatellieten en andere nuttige ruimtetuigen nog te zwijgen.