Exclusief voor abonnees

Ruimtestation ISS wemelt van de schimmels en bacteriën

Astronauten Nick Hague, Christina Koch en Anne McClain aan boord van het International Space Station. Niet zichtbaar maar wel aanwezig: bacteriën en schimmels die niet alleen de gezondheid van de astronauten, maar ook de infrastructuur van het ruimtestation bedreigen.
EPA Astronauten Nick Hague, Christina Koch en Anne McClain aan boord van het International Space Station. Niet zichtbaar maar wel aanwezig: bacteriën en schimmels die niet alleen de gezondheid van de astronauten, maar ook de infrastructuur van het ruimtestation bedreigen.
“In het heelal is ‘t alle dagen bal”, zong Eddy Wally, maar nu blijkt dat toch vooral bacteriën, schimmels en andere troep er de polonaise dansen. In het ISS, het internationale ruimtestation, krioelt het van de microben die ziektes kunnen veroorzaken en bovendien het ruimtestation zelf dreigen aan te tasten. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Sinds het ISS in 1998 werd gebouwd en 400 km boven onze planeet cirkelt, kreeg het bezoek van 222 astronauten en die maakten er een vies boeltje van.

Je hebt 14% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marianne Van den Lemmer

  Jaja, die (de microben) overleven ons wel hé...

 • jurgen hens

  Af en toe levensstijl veranderen en andere voedingsuplementen meebrengen zodat er meer bacterien ontstaan die elkaar beconcureren.. zo maken ze elkaar kapot. Enzo. ;-) simpel. Ik moet er trouwens niet zijn eerst zien dat het hier om is.

 • Victor Munster

  Dat ruimtestation heeft zijn beste tijd achter de rug en zou eigenlijk al afgeschreven moeten zijn. 't Is meer dan 20 jaar oud! Al eens met een auto gereden die zo oud is? Stinkt, kraakt, traag en duur in onderhoud.

 • Andy De Schieter

  wim van ackerbroeck: Er zijn vele bacteriën die een verblijf in een vacuüm overleven. Even de deur openzetten om wat te verluchten is geen oplossing.

 • René Mattyns

  Alsof men bacteriën weg krijgt door te poetsen of zonder zuurstof te zetten.Hebben astronauten een speciale huid die niet schilfert of zweten ze niet.Dit is dan nog maar een station.Op Mars gaan ze ook nog iets meemaken