Exclusief voor abonnees

Ruimteblok van 130 meter scheert rakelings langs de aarde, astronomen verrast

Luchtfoto van een krater in de Amerikaanse staat Arizona. Dit gat van 1 kilometer doorsnede werd veroorzaakt door een planetoïde met een doorsnede van zo'n 25 meter. De planetoïde 2019 OK, die deze week langs de aarde scheerde, is twee tot vijf keer zo groot.
Getty Images Luchtfoto van een krater in de Amerikaanse staat Arizona. Dit gat van 1 kilometer doorsnede werd veroorzaakt door een planetoïde met een doorsnede van zo'n 25 meter. De planetoïde 2019 OK, die deze week langs de aarde scheerde, is twee tot vijf keer zo groot.
Een stuk ruimtesteen is in de nacht van woensdag op donderdag rakelings langs de aarde gescheerd. Astronomen zagen hem pas een dag van tevoren aankomen. “Je krijgt niet altijd vooraf een waarschuwing.”

Hij mag dan geruststellend 2019 OK heten, maar zo oké was het bezoek van de planetoïde niet. Het stuk ruimtesteen, met een afmeting tussen de 60 en 130 meter, is groot genoeg om bij inslag een grote stad in puin te leggen en vloog op een angstaanjagende kleine afstand van 71.000 kilometer langs de aarde.

Je hebt 19% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc COENEN

  alle geld dat naar oorlogstuig en oorlog gaat investeren in detectie en vernietiging of koerswijziging systemen van deze ruimte keien en er komt geen zand korreltje nog op deze mooie maar gedoemde aarde terecht.

 • johanneke li

  Die hebben geen verplichte verlichting, al de mogelijke asteroides, kometen en meteoren op tijd ontdekken in de donkere onmetelijke ruimte is dan ook een enorme klus, dat er zo nu en dan eentje ongezien tussenglipt is begrijpelijk. Het is ook een illusie te denken dat een grote inslag nooit meer zal gebeuren of op tijd kan worden afgewend.

 • Josée Horemans

  Naar het schijnt houden meteoren zich steeds aan dezelfde circulerende koers en verkorten ze steeds hun ruimt tussen hun koers en de eventuele omliggende planeten om de zoveel afgelegde afstand , dus vroeg of laat hebben wij wel is prijs.

 • Joeri De clercq

  Ook de mens hun fout zeker,, door de opwarming. Ooit komt er een einde aan deze wereld!

 • Rayan El Arami

  Zou het kunnen dat ze het niet hebben willen publiek maken om paniek en plunderingen te vermijden terwijl ze toch niets kunnen doen om het lot te keren? En nu natuurlijk met een excuus op de proppen moeten komen...