Rivieren op Mars recenter dan gedacht en dubbel zo breed als die op aarde

Een meanderende bedding van een oude rivier op Mars. De foto werd ingekleurd om hoogteverschillen aan te duiden: blauw is laag, geel is hoog.
NASA Een meanderende bedding van een oude rivier op Mars. De foto werd ingekleurd om hoogteverschillen aan te duiden: blauw is laag, geel is hoog.
Mars is vandaag koud en droog, met een ijle atmosfeer. Maar ooit - en minder lang geleden dan gedacht - stroomden er grote, woeste rivieren op de rode planeet. Ze waren dubbel zo breed als de rivieren op aarde, ontdekten wetenschappers van de universiteit van Chicago.

De conclusies maken het niet makkelijker voor onderzoekers die Mars’ drastische transitie van de natte naar de droge periode bestuderen. Die zou tot later in de geschiedenis van de planeet hebben geduurd dan tot nu toe gedacht. Met andere woorden: er was tot minder lang geleden dan gedacht water op Mars, tot het allerlaatste moment van de natte periode. Tussen 3,6 en 1 miljard jaar geleden stroomde dagelijks 3 tot 20 kg water per vierkante meter door de rivierbeddingen over de hele planeet verspreid. De nieuwe studie schat het nu op 1 miljard jaar geleden en zelfs nog later. Of: minstens 1 miljard jaar recenter dan vorige berekeningen.

Edwin Kite en zijn team onderzochten meer dan 200 oude, al lang opgedroogde rivierbeddingen op Mars aan de hand van foto’s gemaakt met NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), die rond de planeet cirkelt. De diepe geulen op de foto’s bevatten informatie over het water dat er ooit doorstroomde en over de klimatologische omstandigheden waarin dat gebeurde. De grootte van de beddingen wijst op een continue eerder dan op een tijdelijke waterstroom enkel ‘s middags. 

AP

De gemiddelde dagtemperaturen lagen dus boven het vriespunt, wat dan weer een sterk broeikaseffect suggereert. “Maar dat wordt niet gestaafd door de bestaande modellen van Mars’ klimaatveranderingen”, zegt de studie. De atmosfeer van Mars was vroeger zo dik dat er maar een derde van zonnestralen die wij nu op de aarde ontvangen doorkwam. Onvoldoende voor vloeibaar water.

Als de vooropgestelde periodes van stromende rivieren op Mars kloppen, dan zou dat kunnen betekenen dat de atmosfeer van de rode planeet sneller verdween dan eerder werd gedacht. Uit vorige studies bleek dat de verdunning 4 miljard jaar geleden zou zijn ingezet en zo zou hebben geleid tot het geleidelijk uitdrogen van de rivieren. De nieuwe studie plaatst dat uitdunnen van de Martiaanse atmosfeer nu miljarden jaren later.

Kite schuift nog een andere optie naar voren: mogelijk versprong het klimaat op Mars herhaaldelijk als een op/aan-knop van droge naar natte periodes.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Janssens

  Voor rivieren heb je regen nodig. Voor regen heb je een dampkring nodig. Voor een dampkring heb je een magnetisch veld nodig. Voor een magnetisch veld heb je een gesmolten kern nodig. Vroeger was Mars zoals de aarde, vol met leven en ze hadden daar ook moslims, nadat ze van de rode planeet een woestijn hebben gemaakt zijn ze naar hier gekomen en hebben hier ook al hun woestijn geïnstalleerd op bepaalde plaatsen.

 • Piet van Helsing

  Hier op aarde verdwijnt jaarlijks ook een aanzienlijke hoeveelheid water voorgoed de ruimte in. Uiteindelijk zal het hier ook allemaal opdrogen, de stijging van de zeespiegel ten spijt.

 • Jan Verstrepen

  Misschien was die planeet ooit bewoond en hebben de bewoners, net als wij nu bezig zijn,heel hun klimaat om zeep geholpen.Zou kunnen nietwaar en zal hier ook gebeuren als we niets doen op de juiste plaatsen en met de juiste methodes. Niet zowat rond schreeuwen en stickers plakken.

 • aaron aerts

  De klimaatmodellen beschrijven niet de observaties. What would you know. Zouden dan alle klimaatmodellen. Als je data en wat je zintuigen ontvangen verschillen van je verwachtingen, negeer je dan de signalen of ga je je verwachtingen terug bijstellen ?

 • Jean Emare

  Al eens bij stilgestaan dat onze beschermende atmosfeer wel eens sneller dan gedacht kan wegebben?