Rapport waarschuwt voor 10 gevaren die het voortbestaan van de mensheid bedreigen: het coronavirus is er slechts één van

Ter illustratie
EPA Ter illustratie
De vier eerste maanden van het jaar 2020 hebben getoond hoe het ‘kleinste’ gevaar om het hoekje loert en op 1,2,3 catastrofale gevolgen kan hebben. Maar niet enkel een onzichtbaar virus bedreigt onze planeet. Volgens een rapport van enkele vooraanstaande Australische onderzoekers hebben we te maken met tien potentiële risico’s.

Het rapport – genaamd ‘Surviving and Thriving in the 21st Century’ - werd samengesteld door onderzoekers die deel uitmaken van de Commision for the Human Future. De onderzoekers identificeerden tien grote (onzichtbare) gevaren die onze wereld bedreigen. En een pandemie zoals het coronavirus is slechts één van de tien gevaren.

In totaal worden er tien gevaren opgesomd: op willekeurige volgorde.

1. Klimaatverandering

2. Achteruitgang van het milieu

3. Kernwapens

4. Schaarste aan levensnoodzakelijke natuurlijke hulpbronnen (waaronder water)

5. Voedselonzekerheid

6. Gevaarlijke en oncontroleerbare nieuwe technologieën

7. Overbevolking

8. Chemische vervuiling

9. Pandemieën

10. Mislukken in het preventief optreden tegen deze risico’s

De onderzoekers roepen overheden op om actie te ondernemen met behulp van hun gebundelde lijst. Ze stellen nog dat niemand ter wereld “een plan heeft om de risico’s het hoofd te bieden”. “Het gebrek aan paraatheid betekent onoverkomelijk dat de mensheid getroffen zal blijven worden door onvoorziene crises.” En of we al dan niet iets ondernemen de komende jaren, zal bepalen of huidige en toekomstige generaties “een veilige, duurzame en welvarende toekomst tegemoet gaan”, zo luidt het besluit van het rapport.

De toekomst van de mens

De Commision for the Human Future – vrij vertaald naar de commissie voor de toekomst van de mens – is een organisatie die bestaat uit tal van wetenschappers en burgers. Ze focussen op de mondiale uitdagingen waarmee de mensheid worstelt.

Lees ook: 

Je mag met vrienden sporten, waarom dan niet afspreken in tuin? Moet mijn kind verplicht naar school? Massa vragen over exitstrategie. Wij zoeken de antwoorden

Moet je volgend jaar extra belastingen betalen op je corona-uitkering? Geldexpert Michel Maus ontwart het fiscale kluwen
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.