Primeur: Belgische chirurgen verwijderen stukje luchtpijp met robot

Een primeur in het Gentse UZ. De moderne techniek is preciezer en vraagt minder herstel achteraf.
Thomas Verfaille Een primeur in het Gentse UZ. De moderne techniek is preciezer en vraagt minder herstel achteraf.
In het Gentse UZ hebben twee chirurgen een stukje luchtpijp verwijderd met behulp van een robot. Een primeur in België en waarschijnlijk wereldwijd. De robot herleidt de zware operatie van een tumor in de luchtpijp tot een kijkoperatie waarvan de patiënt sneller herstelt.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De ingreep werd uitgevoerd door chirurgen Frank Vermassen en Liesbeth Desender, die met een multidisciplinair team de robot aansturen. De robot heeft meerdere werkarmen waaraan een camera en instrumenten worden bevestigd.

Zo is de zware operatie, waarbij de borstkas langs de zijkant opengemaakt wordt en het stuk zieke luchtpijp verwijderd wordt, niet langer nodig. De moderne techniek is preciezer en vraagt minder herstel achteraf. 

“Tot op de millimeter nauwkeurig”
"We brachten een aantal kleine incisies in de borstkas aan met daarin holle buisjes. Zo plaatsten we de instrumenten in de borstkas van de patiënt", zegt Desender. "De robot liet ons toe om de luchtpijp tot op de millimeter nauwkeurig vrij te maken. We hebben het stukje luchtpijp vlot kunnen verwijderen."

Het UZ Gent voerde eerder al robotgestuurde ingrepen uit aan onder andere de nieren, de blaas, de prostaat, de lymfeklieren, de urineleider, de lever en de baarmoeder.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • willem keuleers

    Respect !

  • emmanuel duyvejonck

    Bravo aan dit team. Laat alle chirurgische ingrepen ten dienste staan voor ernstige lichamelijke kwalen en niet voor de pseudo ingrepen waarvoor de chirurgie de laatste jaren gebruikt/misbruikt wordt.