Prehistorische nederzettingen in Noordzee erg waarschijnlijk

Het Vlaams Instituut voor Zee (VLIZ) onderzoekt al van begin mei prehistorische nederzettingen in de Noordzee in samenwerking met onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk. 

Uit de eerste fase van het onderzoek kwamen aanwijzingen van menselijke aanwezigheid op die plaatsen. Nu gaan de onderzoekers gericht op zoek naar harde bewijzen voor de aanwezigheid van een prehistorische nederzetting.

Er was al lang een vermoeden dat de vlakte ooit een thuis was voor duizenden mensen. Verschillende vissers hebben al vondsten gedaan in hun netten die de theorie bevestigen. Na het onderzoek in mei aan boord van onderzoeksschip Belgica blijkt dat de aanwezigheid van een prehistorische nederzetting waarschijnlijk is. Nu zal het VLIZ zich focussen op gericht onderzoek naar bewijzen voor de aanwezigheid van prehistorische mensen in het diepere en meer afgelegen deel van de Noordzee.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raymond van der craen

  Dit is niets nieuw, zo een 8000 jaar geleden lag Doggerland nog boven de zeespiegel en verbond Engeland met het veste land van Europa.

 • werner Van der Kelen

  Raar, van waar komt die hoeveelheid water dan, die er nu staat ! in Balegem 60 meter boven zee niveau vindt me fossiele haaientanden en ander zee fossielen , dus moet het zee niveau fluctueren in de tijd, wat zeer raar is!

 • Christiaan Goethals

  De Doggersbank zit nu een 14 meter onder de zeespiegel, een ongelofelijke verzameling aan pré-historische overblijfsels is daar te vinden.

 • Nicolas Van Hoecke

  De aarde was 1 grote landmassa tot breuken en daarop stijgend water er veranderingen in brachten. Op internet vind je duidelijke timelapse hiervan.

 • Carla Van Geel

  Hoe kan het anders, het verenigd koninkrijk was in een ver verleden verbonden en een met het vasteland, totdat het water steeg en bleef stijgen. Er waren altijd ijstijden en dooi periodes, de laatste dooi zit nu wel in een zichtbare versnelling.