Planetoïde scheert binnenkort voorbij de aarde mét mondmasker

Het lijkt een beetje alsof de planetoïde een mondmasker draagt.
Anne Virkki Het lijkt een beetje alsof de planetoïde een mondmasker draagt.
Over twee dagen, op 29 april, scheert de planetoïde 1998 OR2 voorbij de aarde. Zo’n doortocht van ruimteblokken gebeurt overigens wel vaker, maar dit exemplaar ziet er wel heel bijzonder uit: het lijkt volgens enkele wetenschappers wel alsof de planetoïde een mondmasker draagt.

Wetenschappers verbonden aan het Arecibo Observatory in Puerto Rico bestuderen de naderende planetoïde al een tijdje: op die manier houden ze in de gaten of die een gevaar zal vormen voor de aarde. Dat blijkt niet het geval te zijn. In tegendeel, het lijkt wel alsof de planetoïde zich voorbereidt op de pandemie op aarde. De radarbeelden van de ruimtesteen tonen iets wat volgens sommigen verdacht veel op een mondmasker lijkt.

“Aangezien we allemaal aan Covid-19 denken, zorgen de topografische kenmerken ervoor dat het lijkt alsof 1998 OR2 eraan gedacht heeft een mondmasker te dragen”, vertelt onderzoekster Anne Verkki.

Planetoïde 1998 OR2
Arecibo Observatory Planetoïde 1998 OR2

1998 OR2

Of het radarbeeld een mondmasker toont of niet is voor discussie vatbaar. Wat vaststaat is dat 1998 OR2 twee kilometer groot is en iets meer dan vier uur nodig heeft om een rondje rond zijn eigen as te voltooien.

Verder kunnen de beelden van het
Arecibo Observatory voorspellen hoe de planetoïde zich in de toekomst voortbeweegt: “De radarmetingen stellen ons in staat om heel nauwkeurig vast te stellen waar de planetoïde in de toekomst – onder meer tijdens scheervluchten langs de aarde – zal zijn.” Dit jaar blijft de planetoïde nog ver weg van de aarde – op een afstand die zestien keer groter is dan de afstand tussen de aarde en de maan - maar in 2079 komt 1998 OR2 alweer wat dichterbij. “In 2079 zal 1998 OR2 ongeveer 3,5 keer dichter bij de aarde in de buurt komen dan dit jaar het geval is. Daarom is het is belangrijk om de baan heel nauwkeurig te kennen”, legt onderzoeker Flaviane Venditti uit.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Lieske van Ginneken

    Ik vind dat het meer weg heeft van een borst en teoel