Planetoïde 16 Psyche kan iedere aardbewoner schatrijk maken

Psyche
NASA Psyche
Ruimtevaartorganisatie NASA heeft een missie aangekondigd naar planetoïde 16 Psyche. Die bevat waarschijnlijk zoveel goud en platina dat de opbrengst ervan, in theorie, iedere aardbewoner schatrijk kan maken. De totale waarde van de grondstoffen op 26 kilometer grote rots is namelijk een slordige 9.000.000.000.000.000.000 euro, oftewel 9 triljoen. Dat komt neer op een bedrag van 1,3 miljard euro voor elke bewoner op aarde.

Hoewel de planetoïde door de grote hoeveelheden ijzer, nikkel en diverse edelmetalen extreem waardevol is, is het niet vooralsnog bedoeling om 16 Psyche te gaan ontginnen met mijnbouw. Volgens NASA heeft dat een aantal redenen. Allereerst kan de planetoïde pas astronomische bedragen opleveren als het ding compleet naar aarde wordt gebracht, in stukjes wordt gehakt en verwerkt. 16 Psyche naar onze planeet brengen is onmogelijk. Wel zou dat misschien in stapjes kunnen met peperdure mijnbouwmissies, maar ook dat is toekomstmuziek. 

NASA wil met de onbemande missie, die in 2022 begint en vier jaar later afgerond zal zijn, ontdekken of er daadwerkelijk veel edelmetalen in 16 Psyche zitten. Waarschijnlijk wel, zo blijkt uit metingen die vanaf de aarde zijn gedaan. De planetoïde vliegt extreem ver weg tussen Mars en Jupiter en bevindt zich tussen de 378 en 497 miljoen kilometer van de zon. Het ding draait, net als de aarde, om de zon. Een baan duurt vijf jaar. Die van de aarde 365 dagen.

De ruimtevaartorganisatie noemt de missie - feitelijk een vliegend object vol slimme meetinstrumenten -  interessant omdat mijnbouwexpedities in de verre toekomst financieel aantrekkelijk kunnen zijn voor de aarde. Omdat de opbrengst van 16 Psyche zo groot kan zijn, verwacht NASA op termijn zelfs een regelrechte goudkoorts op aarde. “Als er ooit een manier is om er via een futuristische infrastructuur  te komen en terug te keren, zullen de mogelijkheden oneindig zijn en zal iedereen er heen willen om absurde rijkdom te vergaderen”, verwacht NASA. 
115 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bert Bangers

  Schrödingers planeet, 9 tril waard, maar ook weer niet.

 • Toran Korshnah

  Een absurde rijkdom vergaren is enkel weg gelegd voor wie reeds absurd rijk is. Ik lig daar niet wakker van. In de dood is iedereen even rijk.

 • Gino Denil

  Er is een steeds groter wereldwijd tekort aan zand, Toni van belle. Zou dan wel eens een betere belegging kunnen worden dan goud.

 • Jan hertogs

  Dat goud iets waard is zit enkel in het hoofd van de mens, met 1 kilo ijzer kan je veel doen...1 kilo goud daarentegen weinig.

 • robby dobbels

  Als er van iets teveel is zakt die prijs, kunnen ze goud gaan verkopen aan de prijs van zand...