Onderzoekers ontdekken belangrijke verandering in longbloedvaten bij Covid-19

Links zie je normaal gevormde bloedvaten in een gezonde long. Rechts zie je de uitgesproken aantasting van de kleine bloedvaten in een met Covid-19 besmette long.
KU Leuven Links zie je normaal gevormde bloedvaten in een gezonde long. Rechts zie je de uitgesproken aantasting van de kleine bloedvaten in een met Covid-19 besmette long.
Covid-19 veroorzaakt belangrijke veranderingen in de bloedvaten van de longen. Dat blijkt uit een nieuwe studie waaraan ook longspecialisten van de KU Leuven meewerkten. Het onderzoekt toont aan dat het virus veel meer schade aanricht dan een gewoon griepvirus.

De onderzoekers bestudeerden de aantasting van het netwerk van bloedvaten in de longen van Covid-19-patiënten en vergeleken die bevindingen met de veranderingen die een gewoon griepvirus (influenza) veroorzaakt. Ze stelden vast dat er in de longen heel duidelijke en unieke bloedvatafwijkingen waren bij Covid-19. De kleinste bloedvaten van de longen waren ernstig beschadigd en bevatten veel bloedklonters. Het virus had ook de wanden van die bloedvaatjes aangetast. Bij een gewoon griepvirus waren er veel minder bloedvatafwijkingen in de longen.

Dankzij geavanceerde beeldvormingstechnieken en moleculair onderzoek ontdekten wetenschappers dat er zich talloze nieuwe bloedvaten vormden door Covid-19. Het virus bleek ook aan de basis te liggen van een specifiek soort ontstekingsproces in de longen, verschillend van de ontsteking door influenza. “Dit bewijst dat de aantasting van bloedvaten in de long een grote rol speelt in het falen van de ademhaling en het unieke ziektebeeld bij Covid-19", zegt postdoctoraal onderzoeker Stijn Verleden. “Dat biedt belangrijke nieuwe inzichten voor de ontwikkeling van vernieuwende therapieën, die specifiek gericht zijn op het voorkomen of genezen van deze bloedvatafwijkingen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.