Onderzoekers kunnen DNA koppelen aan hoe iemand eruitziet

Beeld ter illustratie.
Getty Images/Cultura RF Beeld ter illustratie.
De wetenschappelijke variant op "Wie is het? ", het gezelschapsspel dat iedereen wel eens gespeeld heeft, komt steeds dichterbij. DNA koppelen met hoe iemand eruitziet, lukt namelijk steeds aardiger. “Geslacht, etnische afkomst en de vorm van de neus kunnen we goed afleiden uit DNA", zegt DNA-expert Peter Claes van de KU Leuven. Hij beschrijft in deze maandeditie van EOS een nieuwe methode voor forensisch onderzoek.

Uit DNA kan je afleiden hoe iemand er ongeveer uitziet. Dat biedt mogelijkheden om misdadigers te vinden die sporen hebben achtergelaten op de plaats delict. Vandaag zoeken speurders naar criminelen door DNA-monsters van een plaats delict te vergelijken met DNA uit databases. In zijn recente publicatie beschrijft Claes zijn nieuwe methode voor forensisch onderzoek. 

Hij vergelijkt het met "Wie is het? ": "Stel dat ik een databank heb met pakweg alle foto's van Belgische identiteitskaarten. Die probeer ik te koppelen aan DNA dat is gevonden op een plaats delict. Het DNA zegt me onmiddellijk of het om een man of een vrouw gaat - dankzij analyse van het XY-chromosoom. Is het DNA van een man, dan kan je alle 'bordjes' met vrouwelijke gezichten 'omklappen'."

"De leeftijd kunnen we tot op drie à vier jaar nauwkeurig voorspellen", klinkt het. Maar net als in het spel zijn die kenmerken niet genoeg om voldoende personen te elimineren en tot die ene match te komen. Om nog meer kenmerken van het gezicht te voorspellen, zoekt Claes verder naar genen die invloed hebben op de gezichtsvorm. 'Inmiddels hebben we er 38 gevonden.'

Claes' methode wordt nog niet in België en Nederland toegepast. In België laten privacyregels enkel toe om het geslacht af te lezen.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Alex Van de Meulebroecke

    Privacy regels dienen enkel om iets te verbergen. Wie eerlijk is hoeft niets te verstoppen. Van mij mag men overal camera's plaatsen, dat komt de veiligheid ten goede. Als alles gefilmd wordt is ook niets specifieks verdacht. Enkel bij misdrijven kan men de daders opsporen. Dat zal de mensen ertoe aanzetten om eerlijk voor de dag te komen. Ofwel om heel erg slim te zijn.