Onderzoek rangschikt veiligste (én onveiligste) landen in de coronacrisis: België scoort slechter dan Zweden en de VS

Een medisch team brengt een corona-patiënt naar een veldhospitaal in New York.
EPA Een medisch team brengt een corona-patiënt naar een veldhospitaal in New York.
Welke landen gaan het beste om met de coronacrisis en zijn daarom momenteel het veiligst? Een techbedrijf uit Hong Kong, Deep Knowledge Group, heeft dit uitgezocht en concludeert op basis van data dat Zwitserland het veiligste land is. Zuid-Sudan is het onveiligst. België staat op plek 78 (van de 200 landen). 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Deep Knowledge Group is een bedrijf dat gegevens verzamelt van verschillende commerciële en non-profit tech-organisaties. Op basis van de data van alle organisaties die zich bij Deep Knowledge group hebben aangesloten, heeft het bedrijf op verschillende thema's onderzocht welke landen momenteel het veiligst zijn tijdens de coronacrisis.

Het bedrijf heeft landen punten gegeven op onder andere ‘quarantaine-efficiëntie’, de effectiviteit van signalering en opsporing van besmettingen, het niveau van paraatheid van de gezondheidszorg en de efficiëntie van de overheid. In het begin van de crisis stonden de landen die snel en adequaat op de verspreiding van het virus reageerden, bijvoorbeeld omdat de ziekenhuizen goed voorbereid waren, bovenaan de ranglijst. Nu zijn het vooral de landen waarvan de economie het meest veerkrachtig is die de lijst aanvoeren. 

“Het aantal sterfgevallen en nieuwe besmettingen blijven afnemen in Duitsland en Zwitserland, waardoor lockdownmaatregelen versoepeld konden worden en de economie weer op gang kon komen”, staat te lezen in het onderzoek. “Het is duidelijk dat deze landen een kritische stresstest doorstaan hebben door de snelle toepassing van quarantaine-maatregelen, het effectief signaleren en opsporen van besmettingen, economische verlichting en de effectieve behandeling van patiënten.”

Oranje zone

België staat op de 78e plek, tussen Libanon en Andorra. Daarmee belandt ons land in een oranje zone: niet bijzonder gevaarlijk maar ook niet bepaald veilig. De top 20 wordt door het onderzoek aangemerkt als “regio's met exceptioneel hoge veiligheidsniveaus.” Nederland staat bijvoorbeeld op een negentiende plaats, terwijl de VS op plaats 58 staat en Zweden - met zijn lakse coronamaatregelen - op plaats 65. Het land scoort daarmee veel lager dan de buurlanden die allemaal in de top 24 staan. Volgens het onderzoek is dat vooral te wijten aan de slechte overheids- en quarantaine-efficiëntie.

De veiligheid van landen in de coronacrisis.
Deep Knowledge Group De veiligheid van landen in de coronacrisis.

Verenigde Staten als uitschieter

Over Europa als regio zegt het onderzoek dat er veel landen gemiddeld scoren met een paar uitschieters. “Deze uitschieters zijn landen waarvan de verwachting was dat ze goed zouden scoren vanwege hun algemeen kwalitatief goede gezondheidszorg - bijvoorbeeld Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk - maar dat toch niet deden. Dit is een indicatie dat de kwaliteit van de gezondheidszorg niet de belangrijkste factor is voor veiligheid en stabiliteit, maar de manier waarop de overheid omging met de crisis.”

Noord-Amerika als regio scoort ongeveer hetzelfde als Europa, maar dat komt voornamelijk door de hoge score van Canada. “De VS is een interessante uitschieter”, luidt het rapport. “De gezondheidszorg is modern en verfijnd, het land heeft beschikking tot sterke technologie om besmettingen te signaleren en op te sporen en het vermogen om strikte maatregelen op te leggen. Desondanks liggen zowel de besmettingsgraad als het aantal sterfgevallen vele malen hoger dan in andere, minder ontwikkelde delen van de wereld.”

Lees ook:

HLN ONDERZOEKT. Nergens zoveel extra doden door corona (en dat ligt niet aan onze telling) (+)
68 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lisette Theunis

  Wij staan ook in de top voor de meeste regeringen en miisters van volksgezondheid en mondmaskertjes, de hoogste belastingen en laagste pensioenen. Het lijkt in dit klein landje wel een besmettelijke ziekte te zijn waar we na al die jaren nog steeds geen vaccin voor gevonden hebben..

 • Gino Denil

  We staan ook op kop wat het aantal besmettingen betreft. Zo een 8% van de burgers. Die hebben dan wel veel kritiek op de overheid. Maar beseffen blijkbaar niet dat ze in de eerste plaats toch zelf elkaar besmetten. Dat gedrag van 'mij zal het niet overkomen' en het is 'altijd de schuld van een ander' is de belangrijkste oorzaak.

 • Gino Sinnesael

  En onze politici en experts zichzelf maar constant op de borst slaan dat ze het zo goed hebben gedaan... België is het énige land ter wereld dat juist telt, remember? En massabetogingen toelaten is ook zeer gunstig voor de corona cijfers wellicht...

 • Emi De graeve

  wat ook de zoveelste plaats moge zijn : een gemeende proficiat en grote waardering voor alle mensen die hier in de frontlinie gestaan hebben. Wij moeten het zorgpersoneel op handen dragen;

 • imke de meester

  natuurlijk zal die rangschikking correct zijn. Dus ipv de maatregelen te versoepelen de maatregelen verstrengen.